Рослини, зокрема лісові масиви, природно виділяють та поглинають парникові гази. За останні 20 років щорічні світові викиди становили приблизно 10 мільярдів тонн, а поглинені — 15,6 ± 49 мільярдів тонн. Викиди вуглецю вже котрий рік перевищують його поглинання, особливо у густо-зелених країнах типу Індонезії, Малайзії, Камбоджі та Лаосу.

Та от біда: без лісових масивів, які поглинають вуглець по всій планеті, ми не зможемо подолати (чи пом’якшити) наслідки людського впливу на клімат. На жаль, важко оцінити їхню ефективність у ширшому контексті глобальних кліматичних моделей. Залежно від території та навколишніх обставин (від пожеж до природоохоронної політики), баланс між викидами та поглинанням лісами змінюється.

Інститут світових природних ресурсів створив мапу вуглецевих потоків із лісів, за якими стежили з 2001 по 2019 роки: через супутники, бази FAOSTAT/GlobalForestWatch та національні кадастрові звіти.

Мапа №1: валові річні викиди парникових газів. Мапа №2: валове річне поглинання парникових газів. Мапа №3: чистий річний потік парникових газів. Джерело: Nature Climate Change

Згідно з мапами, часті порушення лісових екосистем (пожежі, вирубки тощо) призвели до додаткових 10 мільярдів тонн викидів на рік. А поглинали лісові масиви 15,6 ± 49 мільярдів тонн, себто «втягували» та «зберігали» вуглець, а не продукували його викиди.

Що з’ясували

За ці дві декади понад 50% лісових викидів припадали на Китай, Конго, Росію, Бразилію, Канаду та США, хоча й вищезгадані Індонезія та інші теж більше викидали, аніж поглинали. Тропіки та субтропіки «поглинали» лише 30% усього вуглецю, а інша частина законсервувалась у помірному поясі та тайзі. Автори дійшли висновку, що необхідно терміново скоротити вирубку та інші тригери знеліснення, аби пом’якшити наслідки кліматичних змін.

По мапах ми можемо бачити реальні масштаби екологічних проблем — у цьому нам допомагають методи дистанційного зондування Землі. З іншого боку, точно визначити цифри майже неможливо, бо методологія залежить від невизначених коефіцієнтів

Чому це важливо

Раніше ліси давали раду зі своєю природною задачею — поглинали вдвічі більше вуглецю, аніж виробляли. Поточні темпи антропогенних викидів зменшать природну здатність поглинати вуглець на 44%. Фотосинтез у біомах понизиться, і орієнтовно у 2080-х роках наші екосистеми стануть джерелами, а не поглиначами природних викидів вуглецю.

Криві відгуку фотосинтезу (зелена), дихання (червона) та оцінки балансу маси суші (синя) на глобальну температуру, нормалізовані відносно останніх декад. Джерело: Science Advances.

Невідомо, чи пройшла кліматична система Землі точку неповернення (є такі побоювання), але середня температура зростатиме. Все завдяки великій кількості водяної пари в атмосфері, низькому альбедо поверхні та таненню багаторічної мерзлоти.

Коменти