Енсхеде – старовинне місто на сході Нідерландів, що межує з Німеччиною. Знане воно здебільшого завдяки розташованому там університету Твенте, що неодноразово входив до сотні найінноваційніших вишів світу, та професійному футбольному клубу, який також називається «Твенте». Коротко кажучи, не те містечко, де може статися щось карколомне. Проте тамтешній муніципалітет зміг здивувати – його службовців упіймали на відстежуванні громадян за допомогою Wi-Fi. Позаяк це суперечить голландському закону про конфіденційність, органи із захисту даних оштрафували муніципальних нишпорок на 600 тис. євро (~$723 тис.)

Про те, як міська рада Енсхеде докотилася до життя такого, розповів Дейв Боргуїс, член хакерського простору TkkrLab, який звернув увагу муніципалітету на цю проблему ще 2017 року. Він наголошує, що мав на меті лише припинити відстеження Wi-Fi, а штраф міськраді прилетів тільки тому, що її працівники ігнорували неодноразові попередження про неприпустимість такої практики. Відповідь муніципалітету на обґрунтовані закиди про порушення закону – це літературний шедевр, відомий під назвою «залізна відмазка»: у відділі зі зв’язків з громадськістю заявили, що відстежували Wi-Fi виключно для підрахунку густоти населення в місті.

Ми чуємося несправедливо покараними за те, чого не планували, і чого насправді не сталося. Захист приватного життя наших мешканців від початку був нашим пріоритетом

Онно ван Велдхайзен, мер Енсхеде

Попри те, що муніципалітет Енсхеде оскаржує накладення штрафу, ця подія вже впливає на інші нідерландські міста – з огляду на ризик грошових стягнень, там прагнуть забезпечити дотримання закону і відключити всі трекери, що його порушують. І, ймовірно, цей прецедент також відіб’ється й на політиці щодо конфіденційності всіх країн-членів ЄС.

Читайте також китайські смарттелевізори шпигують за своїми власниками та нідерландські поліціянти розіслали sms із посиланням на порно.

Літературний редактор.

Коменти