SARS-CoV-2, як і його попередники SARS-1 та MERS, вміло мандрує від диких тварин до людей з мінімумом змін. Усередині людини вірус так само мутує, і основна небезпека полягає в тому, що розробки вакцин не встигатимуть за мутаціями. Сьогоднішні вакцини розробляють із максимально широким спектром дії та постійно тестують на нових мутаціях вірусів.

Одне з найцікавіших досягнень фармакології сьогодні – універсальна вакцина, над якою почали роботи науковці з Університету Дюка в США. Її вже перевірили на макаках і цілком успішно: вона нейтралізувала SARS-CoV-2 і два подібні коронавіруси кажанів. Автори вважають, що вакцина може стати універсальною і для людей.

Якщо ви читали нашу статтю про роботу імунної системи, ви напевне знаєте, що імунна система лупцює ціль, немов боксерську грушу. Тут ціллю слугує RBD-домен спайк-білка, а коронавірус імітують наночастинками ферменту-каталізатору сортази А, з пришитими до неї RBD-доменами. Це дозволяє імунній системі «повірити» у справжність вірусу та почати її нейтралізацію.

Як збирали наночастинку для вакцини, щоб зімітувати вірус

У всіх вакцинованих макак виробилися антитіла (в більшій кількості, ніж у хворих) від  SARS-CoV-2 та його британських і південноафриканських мутацій. Те ж саме для вірусу кажанів та SARS-1. Загалом показники антитіл після щеплення вакциною на наночастинках були кращими, аніж після мРНК-вакцини.

Чому це важливо

Найперше це крок вперед у розробці вакцин – кілька копій малої частки різних мутацій провокують імунну систему на посилену реакцію. Це збільшує здатність організму боротися з інфекцією та дозволяє імунній системі перехресно реагувати й на інші штами. Ще рік тому про такі можливості було й годі мріяти.

Що ширший спектр дії вакцини, то вона ефективніша. На відміну від покрокової вакцинації від кожного штаму універсальні вакцини сприяють виробленню антитіл на всю родину коронавірусів. Наразі експерименти проводяться на тваринах, тож клінічні дослідження на людях – наступний етап розробки такої вакцини.

Те, що сьогодні ми маємо вакцини від десятків інфекцій – добре, але від сотень хвороб досі немає щеплень. Єдина можливість прогресувати у цьому напрямі – тестувати вакцини на спеціальних групах людей, пройшовши усі дев’ять кіл суперечок, зважування ризиків та державних регуляцій.

Коменти