Китай сьогодні є найпотужнішою у світі недемократією, рядовий житель КНР може написати скаргу на сусіда, не встаючи з ліжка, громадяни часто не мають вибору, окрім як обмінювати власні дані на комфортне життя. Нещодавно стало відомо, що сім компаній-постачальників Apple звинувачуються у використанні примусової праці мусульман-уйгурів із китайського Сіньцзяну.

За даними The Information, лише один постачальник Apple розташований безпосередньо в Сіньцзян-Уйгурському автономному окрузі. Решта компаній завозила робітників із цього регіону на власні підприємства. За даними журналістів, працівникам погрожують довічним ув’язненням за відмову переїхати на нову роботу.

До списку компаній, які завозили працівників із Сіньцзяну, потрапив великий виробник друкованих плат Avary Holdings, який завіз 400 примусових робітників протягом 2019 та 2020 років. Виробник кабелів Shenzhen Deren Electronic завіз 1000 робітників, а скільки завезла компанія AcBel Polytech, поки встановити неможливо. У списку порушників також виявили компанію Luxshare, яка є важливим постачальником антен для продуктів компанії з Купертіно.

У грудні 2020-го у використанні примусової праці звинувачували китайську компанію Lens Technology, чиє скло є у кожному Iphone. Тоді представники Apple заявили, що компанія засуджує примусову працю.

Технологічний гігант не публікує списку компаній, з якими співпрацює, однак The Information встановило зв’язок між компаніями за допомогою відкритих даних та свідчень працівників. Виявилось, що з деякими з вищеназваних китайських компаній так чи інакше співпрацювали інші члени “великої технологічної четвірки”, окрім Apple: Google, Amazon та Facebook.

Вперше про примусове транспортування уйгурів з “таборів перевиховання” згадувалося у звіті австралійського Інституту стратегічної політики 2020 року

Що таке “табори перевиховання”?

За оцінками Human Rights Watch, приблизно мільйон уйгурів потерпає від примусового утримання в “таборах перевиховання”, де їх змушують відмовлятися від власної мови та культури на користь китайської.

Позиція офіційного Пекіна незмінна: табори призначені лише для терористів та релігійних екстремістів. Там їх навчають, як бути хорошими та відповідальними громадянами, і взагалі: вони можуть покинути їх, щойно побажають (це не так). Китайські дипломати та прокитайські інтернет-тролі не втомлюються доводити свою правоту на просторах вільних інтернетів.

Чимало країн засуджувало поведінку КНР. Мабуть, найяскравішою була заява тодішнього прем’єра Туреччини Реджепа Ердогана, який ще 2009 року назвав події у Сіньцзяні геноцидом та закликав китайську владу забезпечити громадянські права у регіоні. Однак за ці роки ситуація разюче змінилася: Китай економічно та військово наздоганяє США і тепер вже уйгури в Туреччині занепокоєні “довгою рукою Пекіна“.

Також читайте: Китайські хакери допомагають Пекіну стежити за уйгурами та незгодними з офіційною політикою країни

Коменти

Олександр

Яким чином поставник, тобто підсвічник, або велика церковна свіча, стосується Apple?

Назар Токар

Телефони збирають з елементів, вироблених поставниками