Результати першого в історії дослідження антропогенних та природних причин негативної зміни впливу Амазонії на екологічну систему планети показали: людська діяльність у цьому регіоні «є руйнівнішою, ніж здається на перший погляд». Міжнародна група вчених за підтримки National Geographic Society дійшла висновку, що тропічний ліс Амазонки наразі пришвидшує глобальне потепління. Дослідження, опубліковане в журналі, рецензованому Frontiers in Forests and Global Change, являє собою найповніший на сьогодні аналіз усіх факторів, що визначають взаємодію тропічних лісів Амазонки з кліматом.

Вперше оцінивши сукупний вплив усіх факторів, ми зрозуміли: Амазонія не забезпечує кліматичну вигоду, очікувану від найбільшого у світі тропічного лісу

Автор дослідження, професор Крістофер Кові з коледжу Скідмор в Нью-Йорку

Дослідження було проведено групою з 28 міжнародних вчених, які збирали дані в тропічних лісах бразильської Амазонки

Дослідження провела міжнародна група з 28 вчених, які збирали дані в тропічних лісах бразильської Амазонки

Експерти провели своє дослідження в Бразилії, ознайомившись з більш ніж десятирічними даними, які дозволили виявити зміни в тропічних лісах бразильської Амазонки. Серед них – вирубка лісів, видобуток корисних копалин, забудова територій, лісові пожежі, незаконне розчищення земель та викиди парникових газів, як-от метан і закис азоту. Хоча цим речовинам при обговоренні клімату приділяється менше уваги, метан і закис азоту є набагато небезпечнішими газами для планети, попри те, що в атмосфері вони затримуються значно менше.

Проаналізувавши всі фактори, вчені дійшли висновку, що ситуація в Амазонії наближається до “критичної точки”. Багаторічний видобуток ресурсів, загати на річках перетворення лісових угідь на пасовища для розведення худоби та вирощування сої змінили природну екосистему тропічного лісу Амазонки та знизили його здатність поглинати вуглекислий газ.

Але поглинання і вивільнення CO2 це лише один з-поміж численних негативних контекстів впливу вологих джунглів на клімат Землі. Людська діяльність в Амазонії та природні явища можуть істотно змінити природу тропічних лісів, нагріваючи повітря безпосередньо або виділяючи інші парникові гази.

Осушення боліт і ущільнення ґрунту в результаті вирубки лісів можуть збільшити викиди вищезгаданих парникових газів; пожежі під час розчищення земель виділяють чорний вуглець – дрібні частинки сажі, які поглинають сонячне світло і підвищують температуру. Вирубка лісів може змінити режим випадання опадів, ще більше висушуючи й нагріваючи ліс, а регулярні повені та будівництво гребель вивільняють газ метан, і приблизно 3,5% від його світової кількості надходить природним шляхом з Амазонії.

Що робити?

Всупереч похмурим перспективам дослідницька група стверджує, що негативні наслідки можна пом’якшити, якщо вжити рішучих заходів. Припинення вирубки тропічних лісів, а також скорочення будівництва гребель і активніша висадка дерев у регіоні мають стати пріоритетом високопосадовців (що насправді дуже малоймовірно).

Те, що відбувається в Бразилії (і сусідніх країнах Амазонії), впливає на весь світ. У США група екологічних лідерів з чотирьох попередніх президентських адміністрацій, і від демократів, і від республіканців нещодавно закликала президента Джо Байдена вимагати від уряду Бразилії скоротити вирубку лісів. Вони закликали Байдена використовувати бразильську торгівлю з США як важіль тиску.

Читайте також: парникові гази поступово руйнують верхні шари атмосфери.

Коменти