Хайп навколо ринку біткоїну та криптовалют не вщухає, тож навіть мастодонти економічних наук, як-от Пол Круґман, не утримуються від коментарів. Пол – американський економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки (2008 року) – вважає, що біткоїн-спільнота це лишень культ, який тримається на сліпій вірі своїх послідовників. Щойно ця віра похитнеться, на біткоїн та його фанатів-інвесторів чекає крах.

Це вкотре пожвавлює дискусію про те, що біткоїн не пов’язаний з реальною економікою і ніколи не стане її частиною, а його справжня вартість дорівнює нулю. Нумо розберімося в аргументації Круґмана і з’ясуймо, що спонукало його до таких різких висловлювань.

Згідно з прогнозами, кількість власників криптовалюти у США сягне понад 25% населення до кінця 2021 року. Інвестори усіх рівнів намагаються не втратити можливість розбагатіти та скуповують криптовалюту. Утім, переважна більшість з них не усвідомлює ані ризиків, ані механізмів, пов’язані з інвестиціями. Нещодавнє опитування показало, що лиш 17% інвесторів повністю розуміють цінність та потенціал криптовалюти, водночас третина майже не розбирається у предметі.

Круґман вказує на це і зазначає, що біткоїн – не інновація, адже існує з 2009 року, а за весь час ніхто так і не знайшов йому гідного застосування. Пан Пол називає його незручним засобом обміну, нестабільним активом для заощадження і точно не розрахунковою грошовою одиницею.

Пол Круґман вважає, що цінність біткоїну базується на уявленні, що біткоїн – технологічний спосіб захистити себе від краху фіатних (себто «виданих» державою) грошей. До речі, ще 2018 року в нього вийшла колонка у New York Times, де він зазначив, що криптовалюта у транзакціях набагато дорожча за обслуговування фіатних грошей.

І хоча Круґман сміливо називає біткоїн лібертаріанською нісенітницею та технологічними теревенями (“libertarian derp plus technobabble”), він не пророкує йому швидку смерть. Навпаки, за словами Круґмана, кількість нових адептів криптовалюти продовжуватиме її життєвий цикл.

У риториці пана Пола є зерно рації: криптоспільнота майже вільна від сумнівів у світлому майбутньому цифрової валюти.

Згідно зі ZME Science, американські криптоспільноти у соціальних медіа бачать лише один шлях: угору. А більшість коментарів під криптовалютними новинами супроводжуються позитивними коментарями про “game-changing”, а показники летять “to the moon”. Є навіть мінідослідження, де причиною відсутності скептиків серед криптоінвесторів називають… цензуру.

З іншого боку, аргументацію та риторику Круґмана можна пояснити належністю пана Пола до кола старої школи інвестицій, яку лякають раптові падіння та злети криптовалютних оцінок. Факт: криптоінвестори навіть ментально відрізняються від класичних вовків із Волл-стріт.

У класичній економіці це називають «економікою ідентичності» – де поведінка суб’єктів суперечить традиційним моделям раціональності. У своїй фундаментальній праці економісти Джордж Акерлоф та Рейчел Крантон пояснюють, чому деякі залишаються на малооплачуваній роботі (попри кращі альтернативи), чому голосують проти власних економічних інтересів (привіт, Україно-2019!) та чому криптовалютні інвестори вкладають у ризиковані ставки.

Хай там як, а криптовалютний цикл рано чи пізно стане ведмежим, себто почне падати у показниках. І хоча авторитети класичної економіки пророкують падіння, оберти крипторинків обчислюються десятками мільярдів щодня. Час покаже, до чого призведе криптокульт – чи здійсняться чування криптоінвесторів, чи пан Круґман підійме келих і з посмішкою промовить: «А я ж казав!»

До речі, якщо вам цікаво більше прогнозів та думок Пола Круґмана, прослухайте (або прочитайте розшифровку) кількадесят хвилин його подкасту на Vox.

Коменти

Віктор

Мар’ян описав доволі цікавий та корисний спосіб використання … криптовалюти. Накину кілька питань для роздумів.А чи тільки конкретна криптовалюта може вирішувати такі задачі? Чому для вирішення таких задач

Алєкс

@Мар‘ян, супер коментар, дякую.

Макс

Все життя нормально гроші переводяться в інші країни, без ніяких біткоїнів, але секта майнерів просто хоче свої 25$ за транзакцію (наскільки памятаю). Зважаючи що чим більше майнерів, тим менше кожен з них отримує прибуток, а реальний бізнес обмежений колумбійськими наркоторговцями, то рано чи пізно дохідність стане нульовою. Тому сектанти біткоїнів і волають усюди де тільки можливо про нього.

Мар‘ян

Стаття маячня. Доларами теж багато людей користуються і менше третини знає механізми їх випуску. Немає цінності в криптовалюти? Ау… спробуйте реально відправити 1000$ чи еквівалент комусь у США чи Китай чи в Австралію. Наші банки толком незнають як це робити. Особливо якщо ви фізична особа. Щоб зробити цю транзакцію банк у вас вимагатиме оригінали договорів, накладних, рахунків, поставить вас на облік в податковій, яка в свою чергу вам нарахує штрафні санкції якщо товар який ви купляєте не надійде в країну вчасно!!! І при цьому ваш переказ буде йти пару днів, або й тижнів!!! І це реальність. Для бізнесу який оплачує десятки і сотні тисяч доларів контрагентам це величезні труднощі. Криптовалюта ці труднощі вирішує легко. Аналогів немає. Ось вам і цінність. Дуже серйозна. Тому стаття про динозавра який тримається за свою наукову маячню фізичні папірці в кишені.