Щонайменше раз на чотири роки кожна демократія проводить загальні вибори. Цього дня громадяни масово йдуть на виборчі дільниці, щоб віддати керівництво країною найбільш гідним. А до того їхні мізки місяцями піддаються політичній обробці.

З поширенням Facebook та смартфонів від політичної реклами нас не рятує навіть VPN. Політики мають змогу достукатись до умів всіх громадян і не гребують нагнітанням. Ставки надто високі. Це спонукало вчених вивчити здоров’я американців під час президентських виборів у США 2016 року.

Дослідження проводилось під керівництвом Ліндсі Розман з Університету Північної Кароліни. Вона припустила, що постійне взаємне поливання брудом в інтернетах під час виборів не віщує нічого доброго здоров’ю серця. Повні результати опублікували у науковому журналі Американської кардіологічної асоціації.

Полігоном досліджень стала Північна Кароліна. Основною причиною є те, що вона належить до “хитких” штатів. У них приблизно порівну республіканців та демократів, що гарантує непередбачуваність результату. І нервовість партійних чиновників. Через це кожні вибори поштові скриньки та Facebook північних каролінців щедро забиті політичною рекламою.

Дві з половиною тисячі осіб погодились надати дані зі своїх кардіостимуляторів та імплантованих петльових реєстраторів. Заміри проводились у три етапи: влітку перед виборами, під час виборів та після них. Кожен етап тривав шість тижнів.

Розман виявила ріст кількості фібриляції передсердь та шлуночків, які потребували реанімації. Кількість випадків аритмії у виборчий період зросла на 77% проти затишшя після виборів.

Найбільше постраждали демократи. Вони ж і програли вибори. Прихильники цієї партії пережили вдвічі більше випадків загострень серцево-судинних хвороб, як порівняти з республіканцями.

Що цікаво, одразу за демократами йде група, яка не відносить себе до жодної з партій. Вони чи не найбільше бомбардувалися рекламними повідомленнями з обох сторін.

Через те, що вибори відбуваються доволі часто, їхні наслідки можуть бути відчутними для здоров’я громадян. Не варто забувати, що поміж президентськими виборами у США відбуваються вибори до Конгресу, які теж супроводжуються політичною боротьбою. Загалом тема надзвичайно цікава і для лікарів, і для політологів, тому отримала продовження.

Торік Ліндсі Розман вже не обмежилася одним штатом і для вивчення впливу президентських виборів на здоров’я громадян брала дані жителів всієї країни. Науковиця поки не опублікувала результати, тому стежте за Tokar.ua, ми триматимемо вас в курсі.

Читайте також: Рослинне харчування позитивно впливає на серцево-судинну систему та Як чорнобильська катастрофа вплинула на гени людей.

Коменти