Сьогодні Штати забезпечують собі 42 МВт завдяки двом вітряним станціям у водах Східного узбережжя. Нова адміністрація Джо Байдена плекає амбітні плани щодо зеленої енергії загалом, і її морської частини зокрема: до 2030 року потужність прибережних станцій має сягати 30 ГВт. Так країна підготує себе до повного переходу на відновлювані джерела енергії, запланованого на 2035 рік.

Загальний бюджет вітроенергетичних проєктів становить понад 12 мільярдів доларів, які розподілять по обидвох узбережжях Америки. Частина коштів піде на будівництво заводів із виробництва вітрогенераторів та суден для їхнього монтажу. Окремою графою у бюджеті прописано модернізацію морських портів, щоб транспортувати деталі вітряків. Ці капіталовкладення, згідно з планом, створять понад 70 тисяч робочих місць для фахівців з обслуговування вітряків.

Що сталося

Після дворічного зволікання Міністерство внутрішніх справ США дало «зелене світло» проєкту побудови першого в країні морського вітропарку. Станція Vineyard Wind із 84 турбінами почне роботу на Східному узбережжі, біля берегів Массачусетсу. Заявлена потужність 800 МВт, яких вистачить на 400 тисяч житлових будинків.

Щоб пришвидшити процес розгортання 30 ГВт до 2030 року, LPO (відомство кредитних програм енергетики США) спростило фінансування інноваційних проєктів на суму до 3 мільярдів доларів. LPO готове співпрацювати із розробниками, постачальниками та іншими партнерами, зацікавленими у реалізації зеленого плану США.

Перехід на чисту енергію – цілком можливий і логічний крок до нових робочих місць, електрифікації країни та боротьби з кліматичними проблемами.

Деб Гааланд, міністр внутрішніх справ США

Vineyard Wind збираються ввести в експлуатацію 2023 року, майже за 15 років після пілотного проєкту. Це трохи посилить позицію Штатів щодо Європи, де вже працюють вітрогенератори на 25 ГВт. Утім, є всі підстави сподіватися, що Штати продовжуватимуть «зелену» політику електрифікації та щороку більше інвестуватимуть у це.

Ширший контекст

У сенсі амбіцій єдиними конкурентами Штатів стануть енергетики Південної Кореї. Там планують побудувати цілий комплекс морських вітрогенераторів на понад 8 ГВт за 43 мільярди доларів, який  завершать до 2030 року.

Цей проєкт об’єднає 33 державні та приватні організації (включно з гігантом Korea Electric Power), які нададуть левову частку фінансування. Ця ферма буде щонайменш всемеро більшою за наймасштабніший нині комплекс вітряків та стане еквівалентом шести новим корейським АЕС. Очікується, що новий корейський вітропарк зможе забезпечити потреби Інчхону та Сеулу та пришвидшити шлях країни до вуглецевого нейтралітету.

Коменти