З початком пандемії ми навчаємось і працюємо віддалено. Частково це добре, адже більше не потрібно витрачати час на дорогу туди й назад. Можна просто вимкнути ноутбук чи увімкнути фільм. Однак є й негативні наслідки: ми менше спілкуємося, ще менше рухаємося та більше депресуємо.

Через це останній рік науковці багато уваги приділяють психології. Особливо їх цікавить взаємозв’язок між депресією та сном. Чи впливає депресія на сон? Сон на депресію? А яка роль генів? Ці та безліч подібних запитань об’єднали вчених з університетів Колорадо Боулдер, Гарварду та МІТ для масштабного дослідження депресії й сну.

Ми підозрювали зв’язок між сном та настроєм. Але коли лікарі питали “Окей, то що нам казати пацієнтам?”, ми не знали відповіді. Тепер же зрозуміло, що навіть одна година сну важлива.

Селін Веттер, доцентка кафедри інтегративної фізіології університету Колорадо Боулдер

Попередні дослідження показали, що “сови” вдвічі частіше страждають від депресії. Заковика в тому, що депресія сама собою порушує сон. Через це було неясно, що й до чого призводить: депресія до порушень сну чи навпаки.

Перебіг дослідження

Почалося  все з досліджень, які мали визначити гени “сов” та “жайворонків”. Принаймні, їх наявність. Для цього науковці отримали доступ до генетичних матеріалів вісімсот п’ятдесяти тисяч осіб. Кожен десятий піддослідний мав трекер сну, а двісті п’ятдесят тисяч взяли участь в анкетуванні.

Пізніше вчені порівняли отримані дані з генетичним матеріалом та історіями хвороб. Виявилось, що “ген хронотипу” справді існує і має назву PER2. Мутації в ньому визначають час прокидання. Отже “жайворонки” мають генетичну перевагу.

Однак “совам” не варто впадати в розпач. За словами Веттер, гени визначають 10-40% якості нашого сну. Це значить, що для кращого самопочуття “совам” достатньо змінити свій добовий ритм хоча б на годину.

Іван зазвичай лягає о першій ночі. Якщо він ляже о дванадцятій і проспить ту саму кількість годин, як і завжди, ризик депресії впаде на 23%. Якщо об одинадцятій – наполовину. Це, звісно, не означає, що Івану потрібно лягати о восьмій вечора, щоб почуватись на 146% вільним від депресії.

Чому так?

Невідомо. Частина дослідників стверджує, що “жайворонки” отримують більше денного світла. Інші схильні вважати, що “сов” пригнічує вже те, що вони мають інший добовий ритм, аніж у більшості. Це хороша заявка на подальші дослідження взаємозв’язків між сном й депресією.

Нехай ваш дні будуть яскравими, а ночі – темними. Прогуляйтесь дорогою на роботу та з неї й менше користуйтесь електронікою ввечері.

Селін Веттер

Також читайте: 20% молоді залежна від смартфонів та має проблеми зі сном

Коменти