Всі пісні шукайте в Spotify в нашому плейлисті 🎧

TVORCHI — «Віч-на-віч»

Схоже що TVORCHI надихнулися новим стилем The Weeknd (бо як ще пояснити зовнішній вигляд Джеффрі). Меседж у кліпі доволі класичний: щоб зрозуміти та пізнати себе, варто залишитися сам із собою віч-на-віч та без остраху поринути у світ своїх бажань. Такий собі Nosce te ipsum, тільки з VR-окулярами та під синті-поп музику.

А сама пісня є частинкою майбутнього студійника TVORCHI, який ми почуємо до кінця цього року.

Слухати на зручній платформі

alyona alyona та Океан Ельзи — «Країна дітей»

Дві роботи, присвячені дітям, що загинули внаслідок війни та терактів, зокрема, Дані Дідику. Сергій Жадан у межах вже відомого проєкту «Так працює пам’ять» написав ядро тексту, а Святослав Вакарчук та alyona alyona доповнили та заспівали кожен на свій манір.

Відео до версії Океан Ельзи знімали у Лисичанську разом із дітьми, які краще за будь-кого знають, що таке війна.

Для мене це дуже приватна пісня. Попри те, що в ній йдеться про речі, які стосуються нас усіх. Надто щемкою є тема дітей, які мусять робити вибір, які прикривають собою дорослих, які, проростаючи в небо, фактично це небо над нами тримають. Мені дуже б не хотілося, щоби ця композиція сприймалася пафосно. Вона про речі болючі, але такі, що дають надію. Передусім це пісня, звісно, про любов

Сергій Жадан

Слухати версію ОЕ на зручній платформі

Слухати версію alyona alyona на зручній платформі

The Hardkiss — «Жива і не залізна»

Четвертий студійний альбом гурту The Hardkiss, якому виповнюється 10 років, на жаль містить в собі більше знайомих пісень, аніж нових. З десяти робіт ви вже чули шість (серед них «Косатка», «Гора», «Кобра»). Проте чотири нові роботи приємно вражають не лише новим звучанням, але й незмінною крутістю The Hardkiss. Чого лише варті «Сестра» та «7 вітрів».

Сама назва альбому сигналізує про інший кут зору на музику. Попередня платівка має назву «Залізна ластівка», нова ж, на противагу, – «Жива і не залізна». Жива тут має дуальне значення, адже йдеться не тільки про стан, а і про значну кількість живих інструментів, використаних для запису.

Тепер залишилось дочекатися нових фантастично професійних кліпів, бо The Hardkiss просто не вміють знімати інакше.

Цей альбом – це ніби продовження нашої творчості, але з іншого боку – це своєрідне протиставлення попереднім роботам. Альбом про життя, про природу і про образ справжньої жінки

Слухати на зручній платформі

The FireFox — «Чому я мовчу»

The FireFox – це сольний рок-проєкт киянки Марії Єрмоленко, який існує з 2018 року. Перші пісні Марія писала та співала англійською мовою, а 2019 року випустила свою першу пісню українською – «Пустеля». Друга робота «Чому я мовчу» українською видається нам вдалішою і більш пропрацьованою та цілком конкурує з вищезгаданим The Hardkiss. Наразі The FireFox поступово перетворюється з сольного проєкту на повноцінний гурт із басистом, гітаристом та іншими музикантами. Зокрема, над створенням нової пісні разом з Марією працювали Олександр Касярум і Олександр Могилевський.

Слухати на зручній платформі

Latexfauna — «Bounty»

Це – суржикуватий фанковий гауз, під який ідеально влітати «на мопеді» в літо. Кліп «Bounty» зняв ізраїльський режисер Інді Хаїт, який полюбляє знімати в Україні та про кліпи якого писала The New York Times.

Я дуже радий, що життя звело мене з Latexfauna. Тепер я їхній найвідданіший фанат. У нашій першій відеороботі мені хотілося створити новий образ групи, не тільки зовнішній, а й внутрішній. Тому акцент ми і вирішили зробити на самих хлопцях. Сонце, яке повільно сходить на тлі, символізує прихід весни, світло від сонця поступово проявляє нову Latexfauna

Це гаряче відео вам також нагадує «Get Lucky» від легендарних Daft Punk?

Слухати на зручній платформі

Фіолет — «Стежка»

Нову збірку від Фіолету відкриває надзвичайно ніжна пісня «Стежка»:

Перші рядки «Стежки» народилися позаторік у Барселоні. За цей час у моєму житті змінилося чимало і «Стежка» стала своєрідним символом тих змін, спробою відпустити минуле й рухатися далі. У ній багато ностальгії, самосповідальності, тужливі нотки ерху — китайської скрипки й умовний вайб попмузики 90-х. «Стежкою» я вчуся відпускати болісне минуле й зі щирим оптимізмом дивитися в майбутнє

Сергій Мартинюк, фронтмен, письменник

Тут кожна робота – переплетення інтимно-відвертих віршів Сергія Мартинюка. Деякі з пісень ви вже чули в попередніх добірках. У цій музичній збірці до них додалися «Стежка» та «Зовсім не боляче».

Слухати на зручній платформі

Христина Соловій — «Rosa Ventorum I»

Нарешті, нарешті, нарешті! Талановита Христина Соловій тішить нас новим альбомом, та ще і яким! Платівка з концептуальною назвою «Rosa Ventorum» («Роза вітрів») буде символічно поділена на чотири мініальбоми, і в кожному буде по чотири пісні.

У першій частині Rosa Ventorum двадцятивосьмирічна виконавиця, пройшовши чверть свого життєвого шляху, осмислює пережиті події та набутий досвід. Забагато четвірок? Ну тоді швидше пориньте у «мавчиний лісовий вайб» (так, наче з тої самої «Лісової пісні») кліпу.

Слухати на зручній платформі

СХОЖА та МАРНИЙ — «Ти так далеко»

Чергова пісня, натхненна пандемією з її карантинними обмеженнями, коли люди не мали змоги бачитися місяцями. «Ти так далеко» – це lovesickness-пісня, а записаний спільно з інді-рок виконавцем Марним «Альбом 2021» більш детально розкриває різні сторони любові та стосунків.

Це збірник історій про реальні стосунки, реальні проблеми і справжню любов, що може перемогти все на світі

СХОЖА

Слухати на зручній платформі

ТОНКА — «Плач»

На написання пісні «Плач» солістку Олену Карась надихнули вірші письменника-шістдесятника Миколи Вінграновського.

Питання самоідентифікації дуже важливе в наш час. Я вважаю, що познайомитися з собою можна завдяки культурі і творчій спадщині. Коли ти усвідомлюєш культурний код своєї нації, твоє уявлення про себе стає набагато ширше.

В інших піснях мініальбому Тонка попереджає про містичну силу києвиць – відьом, що, за повір’ям, злітали в небо з Подолу, а також «зриває зухвалі вуалі» ілюзій і пропагує усвідомлення.

Слухати на зручній платформі

SMURNO — «Скло»

Дебютний мініальбом з приглушеним звучанням від столичного постпанк гурту SMURNO. Вже з перших секунд «Скло» занурює в атмосферу 90-х – меланхолійного дощового постпанку.

Гурт сформувався у цікавий спосіб: вокаліст Ігор Костюк та басист Андрій Сорокін вийшли один на одного завдяки форуму музичного ЗМІ neformat. А гітарист Ігор Тесленко знайшовся через оголошення на OLX:

Прихід до гурту можна назвати імпульсивним. Я продивлявся сторінку OLX та раптом спало на гадку подивитися, чи шукає хтось гітаристів. Майже одразу знайшов оголошення Ігоря й написав йому. До цього я вже довго хотів знайти однодумців, але не наважувався на рішучі кроки.

Слухати на зручній платформі

OTOY — «Крики»

Жорсткі, брудні, сірі вуличні настрої з агресивними бійками у новій роботі «Крики» від OTOY. Однак головне протистояння тут між В’ячеславом Дрофою (OTOY) та його власним его:

Вічний конфлікт обох його сторін. Одна – намагається бути осторонь, гратися в авангард та йти шляхом відчуженої творчості. Інша – прагне здобути величність, довести всюди й всім свою першість. Постійне блукання поміж бажаннями як шлях до народження чогось вартісного.

Слухати на зручній платформі

DYKTOR — «Голос»

Розгнівана читка DYKTOR через розгубленість посеред різних, нерідко діаметрально протилежних думок, що засіли в голові.

Слухати на зручній платформі

БЛАТ — «Фосо»

Знайомимо вас із цікавим гуртом БЛАТ з Мукачева, який створили Мирослав Кувалдін та Коля Пастико. Їхня свіжа чіл-хаус пісня недарма названа «Сакура». На Закарпатті є цілий культ поклоніння сакурі, коли вона цвіте. В цей час регіон наповнюється людьми, усе навколо зупиняється, перехожі завмирають, щоб наповнитися її чистою красою.

Як самі музиканти пояснюють назву гурту – вона ніяк не пов’язана з «блатним», у сенсі кримінальним. У випадку хлопців блат – це «творче об’єднання по знайомству», що цілком makes sense, адже хлопці почали співпрацювати ще 2013 року.

Сленгове слово фосо по-закарпатськи означає «круто», але ще крутіше ніж просто круто. Як ви вже могли зрозуміти, то весь дебютний альбом «Фосо» перенасичений місцевим говором і загалом є унікальним інді-фанк проєктом.

Слухати на зручній платформі

Саша Чемеров — «Кохання до смерті»

Екссоліст рок-гурту Димна Суміш пішов створювати музику соло. Перша пісня Олександра Чемерова, як і належить будь-якому порядному музиканту, розповідає про любов. Лаконічна назва «Кохання до смерті» досить промовиста, а мелодика є сумішшю інді-року з хіп-хоп бітами.

На сьогодні маю ідею писати композиції, які не будуть випереджати час і не будуть занурювати у минуле, а навпаки – які відтворювали б актуальні для мене речі саме тут і зараз. Але цей проєкт є незвіданим не тільки для вас, але й для мене самого. Цього року я планую видання трьох синглів та EP, зокрема декількох фітів і відеоробіт, а ще планую виступи

Саша Чемеров

Слухати на зручній платформі

Що ще цікавого?

  • Гурт Гапочка у роботі «Мамо» переживає різні емоції: від розгубленості, тривожності та страху при пошуках себе до впевненості, любові та теплоти підтримки рідної людини.
  • Вагоновожатые вперше випустили повністю україномовний альбом «Вогнепальне». Це вдала яскрава суміш електророку та атмосферної читки Антона Слєпакова з неспокійними мотивами.
  • Тимпаче записали пісню для старих друзів, з якими розійшлися життєві шляхи, але все ще відчуваємо міцний зв’язок та щиру підтримку.
  • Головний романтик країни Ріаnобой заспівав про любов (як неочікувано!) у «Об’єднані любов’ю». Позитивне відео до пісні створили як костюмований мюзикл.
  • SHY поїхала в Грузію святкувати свій День народження та зняла на вулицях Тбілісі сонячний кліп на пісню «Я подобаюсь тобі».
  • Після попереднього успіху «Otaman» KALUSH і Skofka записали ще один фіт «Додому», а також розповіли, що вже працюють над спільним мініальбомом
  • ААААА! Krechet мчить швидше за Інтерсіті, стільки нових робіт за місяць, що ми просто не встигаємо! Тому давайте, швидко і по ділу: тиць, щоб послухати треки «Сміюся», «Наркота», «Легально» та фіт з Morphom «Дзеркало».
  • Nick Lemon Band, про який ми детальніше писали раніше, підкинув якісного україномовного блюзу «Мертве місто»
  • BudeTak переплели мрії про Амстердам та любов та прикрасили чілловим бітом у роботі «Амстердам».
  • Дебютна робота «На зв’язку» від хіп-хоп виконавця paashee приємно дивує своєю легкістю та качовістю.
  • Наталі Жижченко запустила поетичний проєкт під назвою «Хрестоматія». Вже зовсім скоро, в червні, ми почуємо новий альбом «KOLIR» гурту ONUKA.
  • VovaZiLvova (так, знову) цього місяця з’являється в нашій добірці не з новими треками, а з цікавим інтерв’ю, яке він дав для Антиподів від ISLND TV.
  • А сам ведучий Антиподів, Сергій Іванов, взяв участь у дебютному для киян Rosequit (читається як розквіт) кліпі на рок-пісню «Зникаю» про самоідентифікацію.
  • Якщо ви любите слухати не тільки музику, але й про музику, то СЛУХ зібрали десять українських подкастів про музику в одній статті.

Коменти

The Віктор

Віра, чи можна Вам листувати?