Щороку на сонячній Каліфорнійщині Apple гуртує розробників для платформи Macintosh і презентує останні новинки. Конференція WWDC цього року охопила iOS, iPadOS, macOS, watchOS та iCloud. У цій статті ми коротко оглянемо усе важливе, що Apple презентували на загал. Повний запис трансляції можна переглянути на YouTube.

iOS

У новій ОС для смартфонів поліпшили управління повідомленнями та додали режими сну та роботи. Завдяки цьому система автоматично визначатиме важливість повідомлень, приховуватиме непріоритетні сповіщення та показуватиме їх у зручний для вас час. У режимах можна міняти розташування та зовнішній вигляд віджетів і приховати частину повідомлень.

Ваші контакти у листуванні бачитимуть поточний статус «Не турбувати», щоб розуміти коли вас ліпше не чіпати.

Також iOS 15 навчили розпізнавати об’єкти та текст у додатках: рукописний текст з фото можна в пару доторків виділити та відправити через месенджер. Для любителів доповнень Safari отримала підтримку WebExtensions.

Розпізнавання тексту на фото всередині додатку на iOS

Розробники вмонтували у нову iOS кілька функцій «Здоров’я». Смартфон стежитиме за вашими показниками ходьби та синхронізуватиме їх з нормою. Для медустанов США система зможе розшифровувати дані ваших аналізів і пояснювати їх простою мовою. Даними зі «Здоров’я» можна буде ділитися із найближчими родичами, сповіщаючи їх про негативні тенденції певних показників.

iPadOS

Для планшетів розробники покращили інтерфейс у бік багатозадачності. В додатках iPadOS 15 з’являться кнопки поділу екрану для роботи з двома додатками. Так, аналог вікон: перебуваючи у додатку, ви можете бачити кілька його екранів.

Вікна у новій iPadOS 15. Джерело: Apple

В системі також з’явився жест для нотаток, який одним рухом від правого нижнього кута відкриє вікно «Нотаток». Добра новина є й для Swift-розробників – тепер вони можуть створювати та тестувати додатки для iPad і завантажувати їх в App Store прямо з планшета.

macOS

Нова macOS Monterey спростить роботу з «рідними» пристроями типу тачпаду, клавіатури та миші, які використовують на інших Mac чи iPad. Звісно ж, система враховуватиме розташування та розміри екранів. На презентації помітно, як перетягується файл з iPad через Macbook до iMac, ніби вони є різними екранами.

Мультиконтроль між пристроями у macOS Monterey. Джерело: Apple

Крім синхронізації, у Monterey автоматизують завдання Shortcuts з iOS, яке, по суті, замінить Automator, імпортує з нього дані та поховає його за кілька років. Подібно до iOS, у macOS Monterey будуть різні режими роботи та програвання мультимедіафайлів через AirPlay.

iCloud+

Цікавинкою цього року стало оновлення функцій iCloud-передплати, яку без доплат отримають активні передплатники. У iCloud+ буде функція Hide My Email, яка дозволить вам створити одноразові поштові скриньки для реєстрації на різних сайтах, але прив’яже їх до основної обліковки. Так можна краще фільтрувати спам та відсіювати непотрібні листи. Подібну функцію вже давно реалізували у Firefox Relay, у приватності якої сумнівів набагато менше, аніж у продуктах Apple.

Функція Hide My Email в iCloud+. Джерело: TechCrunch

У iCloud+ також можна буде шифрувати свій трафік через кілька незалежних ретрансляторів Private Relay, що стане своєрідною VPN від Apple.

watchOS

У watchOS покращили введення тексту на дисплеї годинника. Після стандартної надиктовки ви зможете зручно редагувати текст, переміщуючи курсор коліщатком. Крім того, можна буде власноруч вводити нові літери, малюючи їх пальцем на екрані.

Другою цікавинкою watchOS стане додаток, присвячений mindfullness-практикам, детальніше про які можна дізнатися у блозі Уляни Супрун.

А що там у гуглу?

На своїй нещодавній конференції компанія представила нову версію Android (з оновленим інтерфейсом та кольорами) та оголосила про уніфікацію WearOS, Tizen та Fitbit у єдину операційну систему для розумних годинників. Крім того, Google посилено працює над Fuchsia – черговою операційною системою.

Читайте також: Постачальників Apple звинувачують у використанні примусової праці.

Коменти