Попри те, що репутація щодо конфіденційності у Google Chrome не найкраща, цей браузер і досі домінує в інтернеті. Його частка на ринку становить 65%, а число користувачів сягнуло двох мільярдів. Apple Safari, що за популярністю посідає друге місце, має частку ринку 20%. Навіть якщо не зважати на методи збору даних у Chrome (а зважати на них слід) – це велика сила.

Тож чи варто вам назавжди відмовитися від Chrome? Експерти з конфіденційності у Wired певні, що так. Для цього є декілька причин. По-перше, Chrome тісно пов’язаний зі збиранням даних у Google-пошуку і Gmail, а домінування на ринку дозволяє браузеру встановлювати нові стандарти в інтернеті.

По-друге, попри хвилю критики з боку прихильників конфіденційності, Google планує замінити файли cookie власною системою відстеження FLoC. На думку критиків, через величезну базу користувачів Chrome це надасть компанії ще більшу перевагу над конкурентами.

І, по-третє, методи збору даних у Chrome досить єзуїтські. Офіційна версія така – інформацію про ваше місцеперебування, історію пошуку та переглядів, ідентифікатори користувачів тощо Chrome зберігає задля вашої ж зручності. Та, на відміну від конкурентів, як-от Safari, Microsoft Edge і Firefox, Chrome пов’язує ці дані з пристроями та конкретними особами.

Хоча Chrome на законних підставах має обробляти дані переглядів, він може обробляти великий обсяг інформації про ваші дії та передавати їх до Google. Навіть у приватному режимі Google постійно спостерігає за всім, що ви робите в інтернеті, і має детальну картину вашої особистості, інтересів, вразливостей і тригерів

Ровенна Філдінґ, засновниця і директорка консалтингової компанії Miss IG Geek

Chrome допомагає Google консолідувати дані

Передача даних не обмежується синхронізацією облікових записів Google із Chrome. Інформація з інших продуктів цієї компанії, наприклад, Gmail і пошуковика Google, може об’єднуватися, дані Chrome додаються до історії геолокації із Google Maps. А ще – метадані з Gmail, ваші взаємодії, соціальний графік, застосунки на смартфоні, покупки через Google Pay – все це створює вельми повне полотно вашого життя.

Та можливості Google більші, аніж його частка на ринку браузерів, бо навіть браузери конкурентів, як-от Microsoft Edge, працюють на тому самому фреймворку Chromium. «Тож під капотом вони й досі є різновидом Chrome», – каже Шон Райт, незалежний експерт з безпеки, і додає, що можливості Google дозволяють визначати напрям розвитку галузі.

Google, звісно, заперечує всі ці закиди, заявляє, що синхронізована історія переглядів Chrome використовується лише для запобігання шахрайству і спаму. Представники компанії стверджують, що FLoC API з відкритим вихідним кодом орієнтовано на конфіденційність без жодних привілеїв для Google-реклами. Також представник Google зазначив, що функції безпечного перегляду захищають від небезпек фішингу та шкідливого ПЗ, а можливості управління особистими даними дозволяють контролювати те, які дії зберігаються в обліковому записі користувача.

Однак факт залишається фактом – Google домінує на ринку браузерів (і не тільки), а обсяги даних, що він збирає, часом перевершують будь-які уявлення. Ровенна Філдінґ каже:

Chrome надає Google неймовірну кількість поведінкових і демографічних даних, а також контроль над переглядом сайтів і платформу для формування мережі в інтересах Google

Закони про конкуренцію та захист даних мали б забезпечувати певний контроль. Але на практиці це, схоже, не працює, додає пані Філдінґ. Причина проста – грошей і влади у транснаціональної корпорації Google часом більше, ніж у деяких урядів та регулювальних органів. А ще ті самі уряди залюбки користуються даними, які надає їм компанія. Нашими даними. Але чи в наших інтересах?

Що з цим вдіяти?

Як варіант – не синхронізувати Chrome і вимкнути відстеження сторонніх файлів cookie. Але зауважте – що більше функцій браузера ви використовуєте, то більше даних потребуватиме Google. Все це потрібно для забезпечення їхньої коректної роботи. Тому інший варіант – повністю відмовитися від Chrome. Альтернативою можуть стати браузери Firefox, Brave та DuckDuckGo, що не передають до Google жодних ваших даних.

Читайте також, як працює алгоритм FLoC від Google і чому це зло для нашої приватності, а також Як науковці зімітували апокаліпсис і що з цього вийшло.

Літературний редактор.

Коменти

Chrom

Якщо уважно прочитати що Гугл пише при включенні режиму інкогніто то це не було б ні для кого новиною.

Юрий

И не забудьте поставить Яндекс бар, маил.ру защитник, антивирус Касперского. Они ничего не передают в Гугл, все только другим спецслужбам.

Сергій

По фактах вірно, але претенціозна подача викрівлює суть питання.

Петя

Важен не сбор информации. Важна тайна и неразглашение. Это то хоть понятно?

Олександр

Файрфокс має повну синхронізацію з любим пристроєм( Ввела, Андроїд, Мак, Лінукс) аж до відкритих вкладок у браузері. І ніякого зв’язку з Гуглом

Микола

Абсолютно не напружує їхнє слідкування. Що мені з того? Я ж не агент спецслужби, не терорист тощо. Мені дідусь Гугл подобається, багато знає і зручний.

Мирослава

Так, дуже в’їдлива компанія! Нав’язлива поліка до клієнта

Сергей

Думаю что за нами следят даже собственные тени 😉

Очухайтесь

Компании уже давно следят за вами!!!

Тимур

як що я дуже цікава особистість і так їіх цікавлю, ну в мене аж … “настрій” піднявся від цього.

Владимир

Возьму к сведению!

¯\_(ツ)_/¯

Та пофіг

Буран

Беру до. Уваги зроблю альтерно

Віталій

Ітіть – калатіть)

Віктор

Фейсбуківські гниди слідкують за нами не гірше інших

Ігор

Перевага хрому в синхронізації. І якщо не ПК ще можна знайти аналог, то на смартфоні адекватного аналогу не існує

Назар Токар

Снихронізація також є в Opera, Firefox, Vivaldi.

Марина

Все це робиться, щоб людина була у цифровому рабстві – повний контроль від думок до дій. І кому ж такі дії потрібні??? Бог дає людині свободу і спасіння! Останній час!

Босс

Бред. Маячня. Стаття “для галочки”, “шоб було”. Давайте ще чогось злякаємося, бо covid вже чомусь не страшно

Іван

Дивно. А який доказ того, що інші не стежать?

Pofigist

Думаю аФторові негайно потрібен лікар …

Вадим

Уже и так пришлось на фаерфокс спрыгнуть- в хроме ютуб буферизируется с большим скрипом и за раскрытыея пароли он запел после последней обновы.. что- то с хромом не то

Ім'я

Що думаєш? Думаю що ця стаття мегабрєд.І так, про вас, про всіх давно все злито, і хрома не треба.І тааак, вас так само злиє і ФФ і опера і будь інше

Pro

Так чому по-перше це продовження по-третє? Чому метадані це погано?

Борис.

Нічого не думаю…дурниці у вселенському масштабі…

Борис.

Особисто мені цілком до дупи…хто,що про мене збирає, кого я цікавлю і все таке інше. Фобії? Я їх не маю…ні є одна …безгрошів’я…

Ігор

Пахне “заказухою” зі сторони конкурентів. Використовуйте експлорер 5, він якщо і збирає данні, то поки вони дійдуть в майкрософт, то вже застаріють

Спеціаліст

Кому треба ваше життя, займеться ним і без інтернета!!!

Атолий

Відмовитися від одних що слідкують і підписатися на інших ? В когось є ілюзії, що інші не слідкують ?

Mike

Цікаво, Наталя Шевченко це літературний, підкреслюю, літературний редактор. При цьому вона дає рекомендації з використання браузерів у мережі. До цих рекомендацій серйозно відноситись не можна. Хай Наталя пише про літературу, а не займається компіляцією дурні.

Chrone

Чшшш.шшш. чшшшш… ччччшшш. “ПараноЯDance” (⊙.⊙)

Chrone

Не важливо, який браузер ви будете використовувати. Googlu, сам користувач надає доступ до особистих даних. Це все є прописано в Ліцензійних і Конфіденційних Угодах. Такова жизнь.,никогда не сдавайся!

Вадим

Сила Хрому в синхронізації, де б ти не був, зайшов у браузер і всі твої налаштування підтягуються + інструмент для розробки потужний

Назар Токар

Синхронізація також є в Firefox, Opera, Vivaldi.

Yarema

Сперли некомпетентну статтю в Wired. Один до одного. Не соромно?

Самван

Навчається шукати рекламу товарів, які мені потрібні, коли мені потрібно. Коли не потрібно, використовую Файрфокс.

Zoreslav

Дурня. Краще вже, хай слідкують реальні американці за даними, аніж фсбшні шпигуни, хоч офіс яких у США і зареєсьрований на інших осіб. Росії ніколи не вирив, не вірю і не повірю, особливо щодо безпеки! Єдиний вихід – прийняття нового міжнародного законодався щодо цього.

Михайло

А що заважає мати два браузери? Наприклад Chrome і той же Brave. Якщо вже аж так є що скривати від Google.

Андрей

Опера с 2006 года. Нахрен тот хром.

Пересiчний

О, то це я вчора автора бачив у шапотцi з фольги

Юрій

Дякую Вартувало б запропонувати користувачам альтернапивні варіанти.

Sanya

Opera хтось користується?

Володимир

Досить конспірологічна позиція. Окей, гугл знають все про мене і навіть, яке порно я дивлюся. Головне питання: “І що?”. Так, почувається це все не сильно приємно. Ніби голим перед публікою стою. Проте, як на мене переваги у вигляді найновіших зручних технологій повністю того варті. Чесно кажучи, мене не сильно бентежить питання анонімності. Неприємно, що немає, але не критично.

Іван

здається автор працює в майкрософт. так часто згадувати той непотріб

Vitalii

А чому тільки ці? Є Iron та Iridium.

Наталя Шевченко

Окрім редактора, до статті вносять правки й інші особи ))

Sam4uk

Я відрікся від Вінди. Перестав користуватись Хпомом. Лишився тільки гугл. Візьму себе в руки і відмовлюсь від нього

Валентин

“детальну портрет вашої особистості” і “додаваються” мотивують задуматися, чи хороший цей літературний редактор.