2020 року всього за 64 млн км від Землі пройшла комета NEOWISE, яку помітили менш ніж за пів року до максимального зближення. І хоча її діаметр не перевищував 2,5 км, сам факт пізнього виявлення та реагування вкотре підкреслив важливість проблеми астероїдної загрози та планетарної оборони загалом. Космічний апокаліпсис виявився значно більш ймовірним, ніж вважалося раніше.

Що сталося

У квітні 2021 року науковці з Європи та Америки зібралися у лабораторії NASA, щоб змоделювати теоретично найімовірнішу загрозу людству. За 10 днів до того наші телескопи помітили астероїд 2021PDC – невідоме небесне тіло за 56 мільйонів кілометрів від Землі, яке прямує чітко до нашої планети.

Принаймні, такий вигляд мав сценарій гіпотетичного зіткнення Землі з астероїдами. Забава відбулася в межах конференції з планетарного захисту Міжнародної академії астронавтики, де шанс 2021PDC на контакт із Землею у жовтні цього ж року становив 5%.

Здавалося б, у ризик 1:20 не такий вже й великий, проте контакт з астероїдом діаметром в кількасот метрів може спричинити колосальні втрати на планеті.

Під час навчань експерти моделювали астрономічні спостереження та характеристики астероїда, його траєкторії і можливий апокаліпсис. Вже другого дня з’ясувалося, що найпотужнішого удару він завдасть Європі та півночі Африки. Щоб змінити траєкторію астероїда ядерною боєголовкою, науковцям знадобилося б кілька років, себто в межах експерименту реагувати було б запізно.

Мапа гіпотетичного ураження планети, побудована робочою групою. Джерело: JPL NASA, IAA 2021 Planetary Defence Conference

Згідно з розрахунками, потрібен був заряд масою близько тонни та потужністю в 4,5 мегатонни тротилового еквівалента.

Проте на другий день навчальної боротьби з астероїдом науковцям все ще бракувало розрахунків щодо розмірів 2021PDC. Вплив ядерної атаки було б неможливо передбачити. За тиждень до «зіткнення» науковці вже вирахували, що астероїд вдарить на кордоні між Австрією, Німеччиною та Чехією. Оскільки єдине, що залишалося землянам – це прийняти удар, група дослідників «запропонувала» державам евакуювати населення всього регіону.

Чому це важливо

Свіже моделювання вкотре продемонструвало, як може початися апокаліпсис, і нашу беззахисність перед астероїдною загрозою. Попри всі сучасні технології, раптова зустріч з небесним тілом лишає нам не більше шансів, аніж динозаврам. Повз нас пролітають космічні об’єкти, про які ми навіть не здогадуємося, потенційно здатні покласти край нашому існуванню раз і назавжди.

Для боротьби із загрозами у цьому напрямі NASA почало розробку NEOSM – телескопа, який спостерігатиме за навколоземними тілами та обчислюватиме траєкторії потенційно загрозливих небесних об’єктів.

Нейтралізувати астероїди планують не лише ядерними зарядами, але й лазерами, що випаровуватимуть частину небесного тіла та коригуватимуть траєкторію. Реалістичнішим наразі є варіант зіштовхування: місія NASA DART стартує наприкінці 2022 року і вирушить до астероїда 65803, щоб дати йому прочухана та подивитися на зміну траєкторії. Якщо місія буде успішною, наша планета матиме шанси на виживання.

Читайте також: вчені знайшли п’ять планет, де можливе існування життя.

Коменти

Ага

Прочитав спочатку “комета NewOne”. 4.5 Мегатон – це не так і багато. Сахаров і американський вчений пропонували створити водневу бомбу 30-50 мегатон. Тобто треба тільки ракету, яка зможе долетіти.