Спроби лікувати коронавірус плазмою з антитілами тих, хто вже перехворів, робилися від початку пандемії, однак були безуспішними. Ситуація ускладнювалася тим, що в деяких хворих організм не виробляв антитіл, а отже, перебіг хвороби міг бути набагато важчим, а шанси на одужання – нижчими. Ці пацієнти також набагато частіше потребували ШВЛ.

Втім, дослідження цього методу не припинялися, і нарешті маємо добру новину: британські вчені повідомили, що препарат із моноклональних антитіл, розроблений нью-йоркською фірмою Regeneron, суттєво знижує ризик смертності, зменшує час перебування хворих у лікарні та потребу в апараті ШВЛ.

Дані отримані в межах дослідження Recovery trial, що тривало з 18 вересня 2020 року по 22 травня 2021 року. До нього залучили майже десять тисяч британців, госпіталізованих із Covid-19. Одна частина хворих отримувала звичайне лікування, друга – додаткову терапію комбінацією антитіл. Приблизно третина пацієнтів були серонегативними, тобто власних антитіл не виробляли, в половини хворих уже були свої антитіла, імунний статус решти лишився невідомим.

Смертність у серонегативних пацієнтів першої групи протягом 28 днів після початку дослідження становила 30 %, у серопозитивних – 15%.

Лікування антитілами серонегативних пацієнтів із другої групи зменшило смертність на 20%.

Певною мірою це вперше. Це противірусне лікування, що застосовується для важких, госпіталізованих пацієнтів – і має доведений чіткий вплив на виживання

Сер Мартін Лендрей, професор медицини та епідеміології Оксфордського університету, один з головних авторів дослідження

Препарат, названий Regen-Cov, є комбінацією двох моноклональних антитіл – білків імунної системи, які блокують патогени шляхом специфічного приєднання до них. Використання двох антитіл замість одного знижує ризик розвитку резистентності коронавірусу. Засіб також скорочує перебування хворих в лікарні в середньому на чотири дні.

Результати вражають. Ми сподівалися, що комбінація антитіл зможе вплинути на важкі прояви covid-19, проте не були певними щодо цінності противірусної терапії на пізніх стадіях захворювання

Сер Пітер Горбі, співавтор дослідження, професор кафедри нових інфекційних хвороб та глобального здоров’я Оксфордського університету

Regen-Cov ефективний лише для серонегативних хворих – та таких, як бачимо, дуже багато. Препарат вже дозволили використовувати в екстрених випадках у США, Канаді, Бразилії, країнах ЄС та Індії, однак у Британії він ще має статус досліджуваного. Проте навіть за наявності дозвільних документів геть не всі країни зможуть отримати доступ до цих ліків. З двох причин – виробничих потужностей для їх виготовлення замало, і коштують вони дорого – $1400-2800 за дозу. Окрім того, пацієнти під час госпіталізації мають здати не лише ПЛР, а ще й аналіз крові на антитіла. Наразі це не практикується, хоча, звісно, це – найменша проблема.

Та, хай там як, але доведено, що Regen-Cov у комбінації з дексаметазоном може врятувати не одне життя.

Читайте також Що таке «довгий коронавірус» і як з ним живуть та Як працює «універсальна» вакцина від коронавірусу.

Літературний редактор.

Коменти