Пандемія стала зоряним часом для хакерів. Чи не найбільше страждають від них США. Торік там «зламали» компанію SolarWinds, яка тісно співпрацює з урядом і Міністерством оборони. У квітні ще одна кібератака вивела з ладу 42 онколікарні у штатах Коннектикут і Джорджія. А минулого тижня українська кіберполіція затримала хакерів, які атакували нафтового гіганта Shell, Колорадський і Стенфордський університети та навіть резервний банк Нової Зеландії.

Нещодавно американська компанія з кібербезпеки Cybereason провела масштабне опитування 1263 спеціалістів з кібербезпеки з компаній США, Великобританії, Іспанії, Німеччини, Франції, ОАЕ та Сінгапуру. Результати вкрай невтішні: 80% компаній, які вже одного разу стали жертвами кібератак і платили за доступ до даних, піддавалися нападам знову.

Завдяки поширеності біткойнів, хакерський бізнес отримав друге дихання. Анонімна валюта сприяє частішим зламам інформаційних систем.

Ліо Дів, виконавчий директор Cybereason

Аналітики Cybereason стверджують, що співпраця є найгіршим з можливих варіантів для компаній. Через те, що компанії платять хакерам, вони отримують доступ до даних, а не повний контроль над ними. Хакери можуть залишати шкідливі файли, які проявляться у потрібний момент і компаніям, які вже одного разу заплатили, доведеться робити це знову.

Крім цього, 60% кіберспеціалістів заявили, що їхні компанії зазнали серйозних фінансових втрат. Кожна четверта компанія пережила повну зупинку бізнесу. Через фінансові збитки, кожна третя компанія скоротила посади. І ще третина – змінила топкерівників.

53% компаній повідомили, що кібератаки завдали серйозної шкоди їхній репутації.

Cybereason відзначає, що хоча хакерські атаки ширяться, як пожежі, ІТ компанії не спішать вживати заходів. Основною причиною є дорожнеча безпекових тестів. Кіберспеціалісти з компаній, які мають понад 500 співробітників, визнають, що для них це надто дорого. А 40% від загальної кількості опитаних заявили, що їхні компанії взагалі не мають грошей на подібні тести.

Також читайте: Винайшли бактерію, що перетворює пластик на ванілін.

Коменти