Декілька днів тому, Корейський інститут дослідження ядерної енергії повідомив, про незаконне проникнення в його мережу за допомогою VPN. Через недоліки системи, північнокорейські хакери отримали доступ до внутрішніх серверів інституту і даних, які там зберігалися.

Злам стався ще 14 травня, однак поведінка керівників установи була вкрай дивною. Вони до останнього намагались тримати витік даних в секреті та постійно змінювали свідчення. Протягом перших десяти днів з початку розслідування працівники інституту тричі змінювали позицію щодо того, чи було завдано хоч якоїсь шкоди даним.

Інституту підпорядковані чотири ядерні реактори, які використовують для дослідницьких цілей.

Це не вперше, коли Інститут дослідження ядерної енергії втрапив у скандал. Ще 2004 року МАГАТЕ розслідувала справу про виробництво ядерної зброї на території установи. Працівників інституту звинуватили у переробленні відпрацьованого плутонію. Також вони створювали збагачений уран у невеликих кількостях. В підсумку розслідування припинили через те, що кількість збагаченого урану, знайденого на території інституту, не перевищувала допустимих норм і врешті була знищена.

Ядерні дослідження Південної Кореї 2004-го можна зрозуміти. На той час КНДР перебувала на фінальній стадії виготовлення ядерної бомби: 2005 року країна офіційно заявила про наявність ядерної зброї. Перший підземний ядерний вибух провели в жовтні 2006 року.

Кожна нова країна, яка розробляє ядерну зброю, ризикує стати першою фішкою в теорії доміно. Ядерна зброя в КНДР може змусити Японію та Південну Корею розробляти власні бомби задля безпеки. Фактично зараз їх від цього утримують лише гарантії безпеки від США та американські війська на їхній землі.

Хто хакнув Інститут?

Основними підозрюваними зламу через VPN стала група північнокорейських хакерів під назвою Кімсу-кі. Хоча немає прямих доказів їхньої участі, слідчі переконані, що “почерк” злочину вказує саме на північного сусіда.

Кімсу-кі є професіоналами у справі стеження і промислового шпигунства. Це підрозділ Генерального бюро з розвідки КНДР, що вже атакував південнокорейські аналітичні центри, промисловість та Міністерство об’єднання Кореї.

Також читайте: Коли викидів стане забагато: чи зможе атом зігріти світ?

Коменти

Кумедно

А ви впевнені, що в Південній Кореї немає людей, які не хочуть приєдннання до кндр? Вата в Одесі більше мріє про новоросію, ніж вата в окупованому Донецьку.