Наприкінці 2018 року у Женеві відбулося чергове засідання експертів ООН з бойових автономних систем. І хоча зустріч була безрезультатною, суспільство очікувало на хоч якусь реакцію щодо бойових автономних систем. Вони схожі на електросамокати в Україні – немає чіткого регламенту, який би визначав статус таких пристроїв. А отже ухвалити рішення про заборону чи регулювання їхнього застосування неможливо.

Невдовзі після женевської здибанки США оприлюднили власну дорожню карту розвитку військових роботів. Вона передбачає підвищення ступеня самостійності роботів завдяки нейромережевим технологіям. Загалом завдання таких систем досить прагматичне: економити бюджет, зменшувати бойові втрати й компенсувати чисельність лав збройних сил. Дебати між противниками та прихильниками автономних систем не вщухають і досі.

Що сталося

Нещодавно німецька компанія Rheinmetall оголосила про випуск наземного робота Mission Master XT, який вміло пересуватиметься кригою, водою, піском та горами. Дизельний безпілотний робот (планують випуск інших моделей сімейства) зможе допомагати військовикам у місіях на незвичному ландшафті та за екстремальних погодних умов.

Mission Master XT у пустелі. Джерело: EDR

Певною мірою XT наслідує приклад своїх попередників: Cargo – що грає роль вантажника, Fire Support – що надає вогневу підтримку, Rescue – забезпечує польову медицину, Armed Reconnaissance – розвідку.

https://twitter.com/RheinmetallAG/status/1405825156916842497

На відміну від вищеназваних моделей, XT без проблем пройде 750 кілометрів без дозаправлення, а літій-іонний акумулятор забезпечить йому понад 6 годин безшумного пересування. Заявлена вантажність транспортного засобу – 1000 кг, а власна вага понад 2 тонни. Система авторегулювання тиску в шинах допоможе рушити складною місцевістю навіть із діркою у 2 см на шині.

Чому це важливо

Сам Mission Master XT допоможе Бундестагу з розвідкою, вогневою підтримкою та медичною евакуацією. Роботом можна керувати з планшета, а отже успішні операції проводитимуться на ширших горизонтах.

З іншого боку, це черговий крок до автономних бойових систем, які вже скоро заполонять армії розвинених країн. Юридична та етична складова таких досягнень досі потребує ретельної дискусії, особливо низка питань:

  • Чи можна наділяти роботів правом вбивати людей?
  • Чи можна замінювати людей беземоційними виконавцями?
  • Де межа між цивільними та військовими розробками автономних роботів?
  • Наскільки коректно переносити локацію солдатів з поля бою до пультів і крісел?

Коменти