Останніми роками не вщухає хайп навколо no-code. Це платформи, які без будь-яких навичок програмування допомагають розробляти програми так само просто, як створювати презентації у Power Point. Їхня основна перевага для бізнесу – економія часу і грошей на досвідчених розробниках, замість яких програми створюватиме бізнес-аналітик чи звичайний користувач.

Low-code платформи й собі потребуватимуть базових навичок розробки ПЗ, але обіцяють прискорити її з наперед прописаними компонентами програми. Трапляються навіть припущення, що ці платформи замінять реальних айтівців. На основі матеріалу з Venutre Beat ми стисло перекажемо прогнози та доробки у цій галузі.

Що сталося

На початку нової декади консалтинговий гігант Gartner опублікував прогноз для ІТ-індустрії. На думку їхніх аналітиків, швидке зростання просунутих алгоритмів та low/no-code інструментів значно знизить попит на айтівців. Понад 80% нових технологічних продуктів можна буде створити без ІТ-експертів вже до 2024 року, кажуть вони.

Під час дослідження у Gartner визначили айтівців як тих, хто підтримує компанії у процесі створення програмних продуктів – від CRM-розробників до DevOps-інженерів. Їм аналітики й пророкують найшвидше «витіснення» з боку алгоритмів. Другий стовп аргументації базується навколо «цивільних айтівців». Пандемія дала нетехнологічним професіям точку входу у світ ІТ, тож тепер ледь не кожен користувач може створити продукт для задоволення базових потреб, які складнішають разом з інструментами. Ринок витісняє професіоналів, залишаючи місце приватним розробникам, кажуть в Gartner.

Крім того, Gartner прогнозує зростання low/no-code платформ у корпоративному і не айтішному секторі, зокрема фінансах та ритейлі. Очікується, що до 2024 року третина учасників цього ринку стане повноцінними конкурентами наявним ІТ-гігантам, власноруч розробляючи системи під власні потреби.

Приклад того, як працює логіка в low/no-code платформах. Джерело: Gartner

Ширший контекст

Бачення галузі low/no-code з боку Gartner досить спрощене, проте достатнє для поверхового аналізу. У свій квадрант – який взяли за основу суб’єкта дослідження – Gartner вкладає платформи, які підтримують швидку розробку додатків та просте виконання й управління ними. Ці платформи покликані легко масштабувати бізнес, забезпечувати високу продуктивність, інтегруватися з іншими сервісами та бути максимально безпечними.

Кажучи загалом, ці платформи є скоріше інструментами управління бізнес-процесами, а не повноцінними технологічними рішеннями. Ми стикаємося з ними ледь не щодня: це WordPress, Zapier, Airtable тощо. Ці платформи не потребують серйозних знань розробки ПЗ для задоволення базових потреб бізнесу чи приватної особи. Деяким навіть видається, що це забиває цвяха до труни айтівців, але є кілька «але».

Не все так барвисто

Платформи мають не лише переваги, але й недоліки. Перші труднощі виникають у навчанні роботі з ними: практики лише запроваджуються, спільноти тільки формуються тощо. У традиційному програмуванні вже накопичено величезний досвід із наперед задокументованими best practices. Low/no-code рішення на цьому тлі схожі на ембріон.

Наступні виклики стосуються культури. Low/no-code рішення потребуватимуть зміни цілої корпоративної культури: викидання зайвих процесів, уніфікації спілкування, розподілу зон відповідальності та, найголовніше, бюджетів. Час і зусилля, витрачені працівниками на вивчення цих платформ, не завжди окуплять відповідні інвестиції. Low/no-code рішення також містять складні компоненти, які не так вже й просто вивчити.

Існує також кілька викликів щодо універсальності платформ – якщо одній бракуватиме функціоналу, доведеться інтегрувати її з іншою. Це нові плагіни, нові зміни, нові бюджети. До речі, про бюджети: low/no-code платформи дуже дорогі. За масштабування доведеться добряче платити, а використання додаткових платформ тільки збільшуватиме статтю витрат.

У сухому залишку

Low/no-code платформи – не панацея, а логічний розвиток технологічної індустрії та однозначний game changer на ринку ІТ. Платформи поширюватимуться, як і проблеми та труднощі, пов’язані з ними. Зростатимуть і переваги, особливо в умовах надшвидкого розвитку. Ймовірно, вони понизять середню вартість розробки ПЗ і певною мірою стандартизують нові продукти, але айтівців точно не замінять.

Коменти

Dmitry

Я программист и архитектор одного из лидеров no code. Судя по статье на мой век работы хватит)

Віталій

А хто буде створювати low/non-code платформи та їх підтримувати? Випускники інфізу?)

Діма

На фірмі зараз пробують MS Power Apps, яку дрібном’ягкі позиціонують як без коду то : 1. Вона не без коду (формули – також код, тільки в іншому вигляді), 2. В неї купа обмежень у функціоналі, 3. Вона дуже дорога. В принципі основна біда всіх “конструкторів” – вузька направленість і відсутність гнучкості під конкретні потреби замовника. Тому наразі навряд чи можна говорити про якусь загрозу для ви ІТ з цього боку

Діма

Ще досі мені не зустрічалася толкова low\no code система. На фірмі зараз пробують MS Power Apps, яку дрібном’ягкі позиціонують як без коду то : 1. Вона не без коду (формули – також код, тільки в іншому вигляді), 2. В неї купа обмежень у функціоналі, 3. Вона дуже дорога. В принципі основна біда всіх “конструкторів” – вузька направленість і відсутність гнучкості під конкретні потреби замовника. Тому наразі навряд чи можна говорити про якусь загрозу для ви ІТ з цього боку

Alex

Это не глобальная проблема. Ведь изобретением принтера количество книг не уменьшилось.