На початку червня інтернет заполонили копії електронниї листів польських чиновників. Серед найбільших високопоставлених нещасливців прем’єр Матеуш Моравецький, його помічник Міхал Дворчак та міністр охорони здоров’я Адам Недзельський.

Дворчак сказав, що його електронну пошту та облікові записи в соціальних мережах було зламано 9 червня. Він додав, що справу розслідують польські та союзні спецслужби й він не використовував персональні аккаунти для політичних цілей. Хоча й визнав, що зараз дуже важко відділити персональне від робочого.

Про що йдеться в повідомленнях?

В опублікованих повідомленнях йдеться про незадоволення поляків діями НАТО, ситуацію в Білорусі та польсько-литовські відносини. Найбільшого розголосу отримали два листування.

По-перше, було опубліковано характеристики новітньої польської розробки, протитанкової керованої ракети «Пірат» із листування Міхала Дворчака. В документації порівнюють характеристики «Пірата» з  американськими, ізраїльськими та українськими аналогами. Крім цього, в інтернет потрапив список озброєння, яке польська армія планує отримати найближчим часом.

В іншій розмові між Матеушем Моравецьким і керівником Державної агенції стратегічних резервів Міхалом Кучмеровським, перший критикує польське телебачення. Йшлося про ситуацію із коронавірусом у Німеччині й Кучмеровський надіслав посилання на вебсайт польського телебачення. Прем’єр же відповів смайлом і попросив надати інше джерело.

Російський слід

Імейли регулярно публікували два телеграм-канали: російський та польський (точніше, польськомовний). Як виявили слідчі, польськомовний канал було створено на початку червня.  До того ж виявили, що «під проєкт» було створено декілька облікових записів у Twitter та Facebook, які перепощували інформацію з Telegram.

Заступник прем’єр-міністра з питань безпеки, якого ще називають неофіційним лідером Польщі, Ярослав Качинський заявив, що аналіз секретних служб держав НАТО виявив країну, відповідальну за злочин, і нею виявилася Росія. Атаку провела група UNC1151, яка пов’язана із Головним Розвідувальним Управлінням.

Що далі?

Польська опозиція вимагає відставки урядових чиновників, чиї електронні скриньки було зламано. Натомість керівна партія заявляє, що значна частина опублікованих повідомлень є дезінформацією і що насправді їхньої відставки хоче Росія. Криза триває.

Коменти