Днями у науковому журналі JAMA Psychiatry опублікували дослідження, згідно з яким вживання канабісу в підлітковому віці може заважати нормальному розвитку мозку. Особливо це стосується префронтальної кори, багатої на канабіноїдні рецептори CB1. Науковці помітили прискорене зменшення товщини префронтальної кори мозку в підлітків, які часто вживали марихуану. Дослідження провели на основі 799 МРТ-сканів мозку підлітків віком 14 років, а потім порівняли з їхніми ж показниками у 19 років.

Ширший контекст

Підлітковий період супроводжується активною реорганізацією структури та функцій головного мозку. У цей час найбільших змін зазнає саме префронтальна кора – зона, залучена до когнітивних функцій типу ухвалення рішень, соціальної взаємодії, довгострокового планування та емпатії. З віком у дітей збільшується кількість сірої речовини у префронтальному кортексі та досягає піку якраз на початку юнацтва; згодом пік спадає.

Згідно з даними МОЗ США, понад 75% людей вперше пробують марихуану у віці між 12 і 20 роками. Коли її вплив тестували на щурах (точніше, на їхній префронтальній корі), виявили порушення нормальних процесів розвитку нервової системи. Проблему викликала передчасна атрофія дендритних гілок – нейронних розгалужень у нашому мозку.

Крім того, 2019 року проводили й дослідження за участю підлітків. У 14-річних дітей, що пробували марихуану кілька разів, обсяг сірої речовини у префронталці був вищим, що також пов’язали з підвищеною тривожністю і пониженими когнітивними здібностями.

Однак про вплив перших «хапок» на зміну структури головного мозку відомо досить мало: дослідження проводять здебільшого на дорослих, а щодо підлітків у нас занадто мала вибірка.

Що сталося

Цього року команда психіатрів із Вермонтського університету почала досліджувати зв’язок між вживанням марихуани та розвитком префронтального кортексу. Цього разу вибірку збільшили до майже 800 осіб. Науковці використовували дані IMAGEN – наукової бази даних з нейродосліджень, психіатрії та медицині. Вони отримали основні дані про вплив біологічних, психологічних та екологічних чинників на розвиток мозку і психічне здоров’я підлітків (вибірка – 2223 особи).

Потім група дослідників сфокусувалася на 799 підлітках (349 юнаків та 450 дівчат), що ніколи не вживали марихуану. Наймолодшій дитині з вибірки було майже 13, а найстаршій – майже 16. За п’ять років до початку досліджень підлітків запитали про вживання і частоту вживання канабісу. Підлітки давали відповідь за цифровою шкалою, де 0 = ніколи, а 6 = понад 40 разів за рік. Дані учасників прив’язали до МРТ-сканів мозку.

Права та ліва дорсолатеральна префронтальна кора на МРТ. Порушення розвитку кортексу оцінюють за різними рівнями споживання канабісу (графік праворуч). Джерело: JAMA Psychiatry

У підсумку науковці виявили, що вживання канабісу було пов’язане з повільнішим розвитком лівої та правої дорсолатеральної префронтальної кори. За даними МРТ, частота вживання прямо впливала на сповільнення розвитку.

Топографічна кореляція між змінами розвитку префронтальної кори, пов’язаними з віком (зелене), канабісом (синє) та рецепторами CB1 (червоне). Джерело: Jama Psychiatry

Чому це важливо

Окрім кореляції, у висновку до дослідження психіатри оцінили учасників за Барраттівською шкалою імпульсивності. Проаналізувавши відповіді, науковці припустили, що проблеми у розвитку префронтального кортексу можуть бути пов’язані й з підвищеною імпульсивністю. На цю тему вже робили дослідження канадці, і знайшли зв’язок між хронічним вживанням марихуани та агресивною поведінкою людей з психічними розладами.

Такі дослідження допомагають державам краще розуміти вплив марихуани у різних контекстах та отримати інструментарій для коректної та свідомої легалізації. Країни на кшталт Канади найбільше зацікавлені у таких дослідженнях, адже хочуть розуміти наслідки подібних рішень.

Коменти