Декілька місяців тому ми писали про одну з найбільших кібератак проти США за всю їх історію. Російські хакери з Cozy Bear скористались діркою в безпеці передової IT-компанії SolarWinds, щоб стежити за тисячами компаній і установ з якими вона співпрацює. Серед них виявились американські міністерства фінансів і внутрішньої безпеки. За найновішою інформацією, від росіян постраждав також і Національний банк Данії.

Проникнення відбулося ще у грудні 2020, коли Нацбанк, як і вісімнадцять тисяч інших клієнтів SolarWinds оновив систему «Оріон». Вона застосовується для управління ІТ-ресурсами компаній. Поки відбувається слідство, тому немає даних про те, яку інформацію здобули росіяни.

Установа, яка обробляє транзакції на мільярди доларів щодня, стверджує, що немає жодних доказів про те, що атака мала реальні наслідки. Через це припускають, що російські хакери не атакували Нацбанк Данії цілеспрямовано.

Злам SolarWinds вдарив по фінансовій інфраструктурі Данії. Як тільки про нього стало відомо, нам довелось локалізувати і перевіряти всі відповідні системи.

Офіційна заява НацБанку Данії

Крім Національного Банку, від кібератаки постраждав його підрядник, компанія BEC. Вона розробляє програмне забезпечення для банків та фінансових компаній і є лідером на ринках Данії та Польщі.

Постраждала і датська Агенція ІТ-послуг. Це підрозділ міністерства фінансів, який було створено 2010 року і який до 2014 створив місце “державу в смартфоні”. Сьогодні агенція обслуговує тридцять тисяч користувачів, серед яких вісімнадцять міністерств уряду Данії.

Також читайте: Марихуана може гальмувати розвиток префронтальної кори у підлітків

Коменти