Торік командування морської піхоти США підготувало великий план з реструктуризації військ до 2030 року. План передбачає майже повну відмову від важкої техніки та фокус на створення легких високомобільних підрозділів. Такі реформи допоможуть морпіхам підвищити бойову здатність підрозділів та оптимізувати війська для збройних конфліктів у прибережних водах. Цікаво, що як основного противника американці розглядають Китай.

Серед запланованих заходів реформування, про які вже відомо:

  • Повна ліквідація танкових батальйонів
  • Скасування відповідних військових професій
  • Розформування підрозділів містобудівельної техніки
  • Розформування підрозділів забезпечення правопорядку

Замість танкових батальйонів американці пропонують створити невеличкі артилерійські підрозділи, які озброять далекобійними гарматами. Поменшає також піхотних, артилерійських та амфібійних військових одиниць. Та ж доля спіткає ескадрильї ударних та транспортних гвинтокрилів і легендарних винищувачів F-35B.

Зменшиться не лише техніка, але й особовий склад: до 2030 року у лавах Морської піхоти США стане на 12 тисяч менше військовослужбовців. Зекономлені на цьому кошти командування Корпусу морпіхів планує вкласти у розробку нових озброєнь та військової техніки. Згідно зі взятим курсом, їхній пріоритет: далекобійна високоточна артилерія, сучасні системи розвідки, БПЛА та безперебійні мережі обміну даними.

На тлі цих новин співпраця США з Ізраїлем у галузі нових військових розробок видається цілком логічною та продуктивною.

Що сталося

2015 року ізраїльська компанія UVision, що розробляє БПЛА, презентувала корпус безпілотників Hero. Споряджені електродвигунами та бензиновими силовими установками, баражувальні безпілотники-камікадзе зможуть ударити по цілі, вийти у розвідку, або доставити вантаж парашутною системою. У відкритому небі вони стають універсальними солдатами, готовими щосекунди підірвати ворога ціною свого електронного життя заради неньки.

Нещодавно Корпус морпіхів США зацікавився розробками UVision і замовив одразу кілька одиниць. Серед них бронемашини JLTV та робокатери дальньої дії з безпілотниками-камікадзе Hero-120. Електродвигун зможе везти боєголовку в 4,5 кг майже годину, долаючи відстань у 40 км до цілі. Бронемашини та робокатери отримають мультикасетні установки для запуску безпілотників-камікадзе одразу по кількох цілях.

Зазначимо, що американська версія боєприпасів-камікадзе відрізнятиметься від поточної ізраїльської, але деталі навряд розкриють публіці.

Чому це важливо

Реструктуризація Збройних Сил США говорить про зміну градусу міжнародних відносин та геополітики, яка відбувається на наших очах. І хоча безпілотники-камікадзе Hero-120 не зможуть знищити військовий корабель, зруйнувати радари, антени зв’язку чи інші ключові системи їм цілком під силу.

Такі боєприпаси також стануть в пригоді у загальних військових сценаріях, які щоквартально моделює контррозвідка та військовики розвинених країн. Основна перевага безпілотників-камікадзе для США – здатність тримати оборону у морському бої. Вести бій протягом тривалого часу з такими роботизованими ворогами-самогубцями вкрай важко, особливо якщо під атаку попадуть і ремонтні шляхи. Отож, увійти у військову конфронтацію з нашими стратегічними союзниками буде ще гірше і ще болючіше кожному східному диктаторові.

Коменти