Мало хто заперечуватиме той факт, що найкращим інженером є природа. Мільярди років еволюції створили мільйони видів усього живого, починаючи від SARS-COV-2 і закінчуючи качкодзьобом. Багато інженерних рішень впроваджено за лекалами тварин і рослин. Ми надихаємось птахами, коли робимо літаки, рибами, коли проєктуємо човни й реп’яхами, коли створюємо текстильну липучку. А нещодавно тарган надихнув вчених на створення робота, якого дуже важко розчавити.

Робот-тарган, розміром з поштову марку, створений з гнучких матеріалів. Він може розганятись до 20 сантиметрів за секунду. І найголовніше, робот-тарган витримує навантаження, що в мільйон разів перевищує його власну вагу.

Вага робота – десята частина грама. Але він витримує тиск у колосальні (як для нього) шістдесят кілограмів.

Робот-тарган зроблений з полівінілденфториду, міцного матеріалу, з якого виготовляють риболовні жилки. До того ж полівінілденфторид є п’єзоелектричним. Це означає, що цей матеріал розширюється і стискається під дією струму. Саме це й додає роботові рухливості. Робот-тарган покритий полімером і має додаткову передню лапу. Завдяки такій конструкції, наступаючи на нього, ви лише підштовхнете його вперед.

Головною проблемою малих роботів є крихкість. Вони складаються з безлічі малих деталей, які легко зламати чи вивести з ладу. Тому наш робот справді є успіхом.

Лівей Лін, інженер-механік з Каліфорнійського університету Берклі

Команда експериментувала з роботами різної довжини від сантиметра до трьох. Найшвидшим виявився сантиметровий, що розганяється до 20 сантиметрів за секунду. Йому до снаги подолати пологі схили, труби й навіть нести вантаж, який вшестеро перевищує його власну вагу.

Де застосуємо?

Передбачається, що такі роботи можна буде використовувати у місцях катастроф, де є загроза життям рятувальників. Наприклад, у разі землетрусу. Деколи людям та собакам важко пробиратись під уламками, але не роботам-тарганам. Для цього, щоправда, треба спочатку від’єднати їх від джерела живлення і вмонтувати батарейку.

Вчені також хочуть вмонтувати в робота датчики газу. Завдяки своїм розмірам роботи можуть проникати в дуже маленькі приміщення й у такий спосіб допомагати людству. Ще одна перспективна ідея: запрограмувати роботів так, щоб вони самостійно оминали перешкоди. Але зрозуміло, що для втілення всього задуманого треба ще дуже багато часу.

Також читайте: Безпілотники-камікадзе: новий крок у реформі Збройних Сил США.

Коменти