Упродовж минулого року один з п’яти американців став жертвою телефонних злочинців. Про це свідчить опитування, проведене компаніями Harris Poll and Truecaller ID. Вони опитали 2024 американці й виявили, що фінансові витрати одного американця на шахраїв зросли в середньому із трьохсот п’ятдесяти доларів до п’яти сотень доларів на рік. Загалом телефонні шахраї заробили майже тридцять мільярдів протягом останніх дванадцяти місяців.

Це справжня лотерея для шахраїв. Їм лише потрібно знайти довірливих людей, переконливо звучати і мати можливості для збереження чи виводу грошей.

Клейтон ЛіаБраатен, старший член консультативної ради Truecaller ID

Найчастіше злочинці використовують тематику COVID-19. Троє з п’яти опитаних віддали пріоритет саме їй. Виявилося, щойно було введено протиепідемічні обмеження, злочинці почали масово телефонувати людям щодо засобів індивідуального захисту чи тестів і брати за це гроші.

Найчастіше опитані стикалися з роботизованими дзвінками. Штучний інтелект давно вміє самостійно генерувати телефонні номери, переставляючи цифри. Згенеровані номери негайно тестуються ним же, по декілька водночас, що дає непогані шанси на виграш. Федеральна комісія зі зв’язку та Федеральна торгова комісія назвали роботизовані дзвінки скаргою номер один американців 2020 року.

За даними YouMail, торік американці прийняли сорок шість мільярдів роботизованих дзвінків. Це приблизно сто п’ятдесят мільйонів щомісяця.

Цікавий факт: найбільше від шахраїв постраждали американці, віком від 18 до 44 років. Це розвіює стереотип про те, що найвразливішою для шахраїв групою є пенсіонери.

Роботизовані дзвінки поки не поширені в Україні, однак ми дамо вам кілька порад щодо того, як від них вберегтися. По-перше, в налаштуваннях кожного сучасного смартфона можна обмежити список тих, хто матиме змогу вам телефонувати. По-друге, ніколи не розголошуйте фінансову інформацію телефоном. Офіційні служби можуть попросити вас надіслати дані електронною поштою. Насамкінець, варто бути обережними й розуміти, що разом із комфортом, телефон це також і відповідальність.

Також читайте: У Мексиці можуть ввести обов’язкову реєстрацію власників смартфонів

Коменти