Після кількох тижнів роздумів та планувань інженери з NASA нарешті зрозуміли, яка саме проблема вивела з ладу найпотужніший космічний телескоп Габбл. Найімовірніше, стався збій у блоці живлення основного комп’ютера, але сам телескоп і його наукові інструменти неушкоджені.

Нині команда Габбла намагатиметься увести в дію резервний комплект обладнання, щоб телескоп знову став до ладу. Перехід на резервну систему може врятувати ситуацію, а може назавжди поламати телескоп у разі наступного збою в роботі. Хай там як, інших варіантів у NASA немає.

Контекст

Габбл запустили на орбіту 1990 року, і з того часу він бачив безліч народжень і смертей зірок. Завдяки Габблу ми відкрили нові локації навколо Плутона і стежили за міжзоряними об’єктами, що майоріли Сонячною системою. Завдяки знимкам з телескопа астрономи точніше обчислювали вік та динаміку розширення Всесвіту (заплутавши нас ще більше). Крім того, нам стали доступні галактики, які з’явилися незабаром після Великого вибуху.

Галактика NGC 2275, зазнимкована Габблом 2020 року. Джерело: ESA/Hubble & NASA

Що сталося

З червня 2021 року телескоп перестав працювати, коли вийшов з ладу один з основних комп’ютерів. Інженери NASA провели кілька діагностичних тестів і лише нині оголосили про причину збою. Припускають, що барахлить регулятор потужности блоку живлення.

Це пристрій, який забезпечує рівномірне надходження електричного струму в комп’ютер і його пам’ять. Коли рівень напруги зростає або опускається нижче дозволених позначок, комп’ютер автоматично припиняє роботу. Щось схоже на автоматичний запобіжник у наших під’їздах, тільки трохи складніше.

Фахівці з NASA мають два припущення: або рівень напруги справді вийшов за межі допустимих норм, або барахлить захисна схема і видає процесорам помилковий сигнал.

Оскільки перезавантажити цей блок живлення із Землі неможливо, команда Габбла намагатиметься перемкнути телескоп на допоміжне обладнання із запасним блоком живлення. Якщо операція буде успішною, за декілька днів телескоп запрацює у штатному режимі. Якщо ні — бувай, друже! Резервне обладнання не передбачає дублера для основного вузла системи, тож його пошкодження означатиме кінець всій системі.

Наразі для NASA в пріоритеті саме увімкнути телескоп. Логічно, адже Габбл — один з найважливіших астрофізичних проєктів NASA. За 30 з гаком років роботи він допоміг виявити десятки планет, до яких ми сьогодні намагаємося відправляти зонди.

Астронавти з Space Shuttle Endeavour замінюють деталі на Габблі, грудень 1993. Джерело: NASA

До речі, Сабінічі вже писали про амбітні плани NASA перевершити досягнення Габбла завдяки новим пристроям. Детальніше про це читайте у статтях:

Новий телескоп NASA потужніший за «Габбл» і здатен відкрити сотні тисяч нових планет

Крутіший за Габбл: NASA готує новий телескоп

Коменти