За останнє сторіччя ми так підсіли на пластикову голку, що не уявляємо свого життя без цього матеріалу. Достатньо оглянутися, щоб побачити всю його незамінність. Тому ми закриваємо очі на шкоду від його використання, і міркуємо вже не про те, як відмовитись від пластику, а про те, чим його замінити.

Як часто буває, хороші новини прийшли звідки не чекали, а саме з китайського університету науки й технологій одного з найвідоміших міст Китаю – Вухані. Тамтешні вчені нещодавно продемонстрували новий вид пластику, який протягом тижня повністю розкладається під впливом сонячного світла і кисню. На думку вчених, це допоможе зробити зужиту електроніку значно безпечнішою для довкілля.

Вкотре науковцям допомогла примха долі. Лян Луо проводив експерименти з удосконалення хімічних сенсорів: плівки, яка змінювала колір залежно від рівня кислотності. Але якоїсь миті він зрозумів, що отримав геть не той результат, на який очікував. Луо залишив плівку на декілька днів в лабораторії а, коли повернувся, побачив лише кристали бурштинової кислоти. Дотепер пластик було надзвичайно важко розкласти через його унікальну молекулярну структуру.

Зрозуміло, що відкритий вид пластику не застосовуватимуть для виробництва пляшок, пакетів чи автомобілів. Загалом найбільша перевага цього пластику є і його найбільшим недоліком: користуватися ним можна лише в темряві й без кисню. Зате, розкладаючись, він не залишає після себе мікропластику. Єдиним побічним продуктом є бурштинова кислота, яку використовують як добриво. Будемо сподіватися, що звалища майбутнього стануть чорноземами.

Лян Луо планує й надалі вивчати властивості свого відкриття. Вік каже, що до комерціалізації ще дуже далеко. Поки ми навряд чи зможемо використовувати новий пластик, хіба що як внутрішні деталі до техніки.

Також читайте: Чи зможуть бактерії переробляти акумулятори електрокарів?

Коменти