Toyota вже не перший рік розробляє роботів для щоденних потреб. І недарма останні розробки компанія спрямувала на технологію м’якого захвату, щоб машини навчилися брати предмети, не пошкоджуючи їх. Алгоритм роботи технології не менш цікавий і використовує нейромережу ResNet-18. Вона зчитує інфрачервоні та 3D-кадри з обох пальців робота, а у відповідь видає клас об’єкта. Так робот “розуміє”, яку силу треба докласти, переміщуючи певний предмет.

Взагалі Toyota хоче створити (і заполонити) ринок роботизованих домашніх помічників для людей з обмеженими можливостями. Прототип для інваліда-ветерана ще 2017 року вмів подавати пляшку з водою, натискати кнопки та виконувати інші базові побутові дії.

Утім, як це часто буває в робототехніці, від робочого прототипу до повноцінного серійного робота минають роки, якщо не десятиліття. За цей час науковці та розробники намагаються втілити тисячі дрібних сценаріїв (які зустрічаються вкрай рідко), без яких комерційний успіх майже неможливий. Те ж саме стосується зручності та безпеки роботів.

У нещодавньому відео інженери з Toyota знов показали, як навчили робота працювати з прозорими предметами та робити селфі. Як і з іншими прототипами, інженери використовували підлогову та стельову моделі роботів. Функціонально та конструкційно вони однакові, а різняться лише рухомі платформи, до яких монтуються роботи. Корпус збирають з кількох гнучких сегментів, закріпляючи руки та голову з камерами на кінці.

Серед цікавинок нового робота — робота з прозорими предметами та речами із дзеркальним покриттям. Донедавна це було великою проблемою для роботів, які обчисляли все на 3D-знимках із камер. Toyota розв’язала її завдяки камері глибини.

Система бачить тривимірні об’єкти у різних перспективах та локаціях, і на основі цього розраховує форму та межі предмету. В результаті робот навчився рухати склянки, дзеркала та інші прозорі чи дзеркальні предмети в будинках.

Друга нова навичка — вміння селфитися. Інженери навчили робота брати в руку селфі-палицю з екшн-камерою на кінці та розташовувати її так, щоб робот опинявся в центрі кадру. Водночас робот стає з того боку, в якому виконує дії, наприклад, замітає підлогу. І хоча цю «пасхалку» прив’язали до Дня селфі 21 червня, її практичне застосування може знадобитись алгоритмам, яким треба вивчати дії з інших ракурсів.

Читайте також:

Як нейрокомп’ютер, що читає думки, зможе повернути до нормального життя паралізованих людей?

Коменти