Про революційне досягнення японських інженерів стало відомо з доповіді на Міжнародній конференції з оптоволоконного зв’язку (OFC 2021), яка відбулася в червні, в онлайн-режимі. Науковці з Національного інституту інформаційних і комунікаційних технологій в Токіо також повідомили про свій успіх на сайті ВНЗ.

Оптоволоконний кабель-рекордсмен складається з чотирьох оптичних волокон, що містять домішки рідкоземельних металів – тулію та ербію. Саме завдяки цим домішкам у жилах виникають певні оптичні спотворення, що проводять імпульси лазера 552 ізольованими каналами й підсилюють їх. У такий спосіб вченим вдалося досягнути швидкості у 319 Тб/сек і перевершити попередній рекорд – 178 Тб/сек. Новий метод передачі даних розбиває сигнали на різні довжини хвиль, що надсилаються одночасно – ця техніка називається «мультиплексування». Відстань передавання даних дослідники збільшували за допомогою декількох технологій оптичного підсилення.

Це досягнення справді вражає. Наразі навіть NASA використовує інтернет зі швидкістю «всього» 400 Гбіт/сек, не кажучи вже про домашній інтернет з межею в 10 Гбіт/сек, але річ не тільки в цьому. Зазвичай чотирижильні оптичні кабелі або мають високу швидкість, або передають дані на велику відстань. Раніше нікому не вдавалося об’єднати таку швидкість та відстань передавання – але японці впоралися. Дуже важливо також те, що цими оптичними кабелями дуже зручно модернізувати вже наявні мережі стандарту 5G. Вони не потребують окремого обладнання, бо мають той самий діаметр, що й звичайне одножильне волокно.

Ми живемо в неймовірні часи – коли фантастика стає реальністю, а інформаційна революція відбувається заледве не щодня. Інтернет початку 2000-х, як порівняти його з сучасним, щораз більше скидається на дирижабль поруч з реактивним літаком. Ну а комутована лінія зв’язку з модемом взагалі скоро стане синонімом «епохи динозаврів».

Читайте також Starlink на мінімалках: як розв’язати проблему з інтернетом в Африці?

Літературний редактор.

Коменти