Останні кілька тижнів багато країн потерпають від аномально високих температур. Особливо спекотно було у Північній Америці та Канаді, де температура коливалася між 37 і 49°C. В результаті люди без кондиціонерів (і гарних прибутків) опинилися у тепловій пастці і їм довелося рятуватися у спеціальних притулках.

Науковці знайшли крайніх — у всьому винні теплові куполи, які з часом тільки поширюватимуться. Це відносно нове метеорологічне явище, яке окреслює зону високого тиску над окремою ділянкою. Кілька днів на певній території утримується тепло, а жителів цього пекла вважають жертвами теплових куполів.

Принцип роботи можна пояснити на прикладі Ла-Ніньї — океанічного та атмосферного феномена на Півдні Тихого океану. Вітер жене теплу воду в бік Австралії, і через це на поверхню підіймається холодна вода. В результаті повітря над територією нагрівається і відноситься вітрами як гігантська теплова хвиля (heatwave). Хвиля зустрічається з іншими потоками, тиск наростає, а маси гарячого повітря виштовхуються вниз. Вони куполом накривають певну територію, а високий тиск не дає пройти холодним потокам. До того ж на повітря потрапляють сонячні промені: все нагрівається і нічого не може охолонути.

Ілюстрація теплового купола. Циркуляція високого тиску в атмосфері утворює купол, затримуючи тепло усередині. Джерело: NOAA

Це через глобальне потепління?

Частково. В нормальних умовах куполи з’являються раз на кількасот років, але в нинішніх умовах шанси на їхнє виникнення зростають у 20-60 разів. Незабаром їх стане більше, а позначки максимальних температур зростатимуть.

Основна проблема із динамікою потепління у тому, що на Землі меншає нормальних середніх температур. Вони або завищені, або занижені. В результаті Тихий океан нагрівається нерівномірно, породжуючи теплові куполи навколо. Це підтверджено математичним моделюванням, згідно з яким ймовірність куполів без глобального потепління зменшилася б у 150 разів.

Тепловий купол над Канадою 18 липня 2021 року. Джерело: Weathermodels.com

Найбільшої шкоди теплові куполи завдадуть посушливим регіонам: пасовища та сільгоспкультури вимиратимуть, а суха рослинність провокуватиме пожежі. Знищення лісів породжуватиме нові кліматичні проблеми. Території без лісових зон переживають теплові хвилі найгостріше.

Не меншої шкоди вони завдають і людям — особливо літнім та тим, хто має серцево-судинні захворювання. Наразі люди рятуються центрами охолодження, пляжами, басейнами та готелями. Нещодавно у Сієтлі Amazon Meeting Center переробили на центр охолодження місткістю в 1000 осіб.

Щорічно від екстремально високих температур гине майже 5 мільйонів осіб, і цю динаміку дуже важко зупинити. Крім того, повністю запобігти утворенню теплових куполів ми вже не зможемо — точку неповернення пройдено. Ми зможемо лише утримувати ситуацію в поточному стані та уповільнити потепління всіма можливими шляхами.

Читайте також:

Коменти

Дмитро

Точку неповернення пройдено лише в тому плані, що ми не зможемо повернути все назад якщо просто зменшимо викиди вуглецю в атмосферу. Але якщо створити технології які будуть його поглинати, то цілком імовірно створити глобальне зниження температури.