Комахи — найчисельніша група тварин на планеті. Їхня популяція нараховує 5,5 мільйонів видів, 80% з яких ми ще навіть не відкрили й не дослідили. Утім, нині комахи поступово і масово зникають у всьому світі, і здебільшого — через людей.

Значення комах в екосистемі Землі важко переоцінити. Вони запилюють сільгоспкультури, тримають під контролем шкідників та приносять себе у жертву шлункам інших тварин. Не дивно, що науковці називають наслідки скорочення популяції комах апокаліпсисом.

Фактично це потенційна екологічна катастрофа, яка демонструє не лише антропогенний вплив на природу, але й великі прогалини у наших знаннях. Попри те, що у тропіках та субтропіках живе понад 85% усіх комах планети Земля, процеси та екологічна ситуація цих регіонів досі невивчені. А отже, правильно зважити ризики майже неможливо.

Щоб поглиблено вивчати процес скорочення чисельности комах, необхідно мати довгострокові дані, яких у південних регіонах світу досить мало. У нещодавньому дослідженні науковці запропонували набір даних із субтропіків, який охоплює останні 20 років. Динаміка, звісно, невтішна: повсюдне скорочення комах в усіх групах, від водних комах до звичайної мошкари.

Дамби й греблі

Скорочення популяції відбувається у каналах, озерах, річках та ставках річки Парана — однієї з найбільших прісноводних систем Південної Америки. Водночас науковці визначили, що чисельність інвазивних риб збільшилася, а хімічний склад води розбалансувався саме через будівництво дамб та гребель.

Цих гребель на Парані приблизно 130 штук, одна з яких — Ітайпу — друга у світі найбільша ГЕС. Її водосховище, що лежить між Бразилією та Парагваєм, переповнившись, може затопити навіть найближчі водоспади. Трохи послабивши цей природний бар’єр між частинами Парани, ми допустили масове нашестя риб, які харчуються вгадайте ким… комахами.

Дамба Ітайпу на річці Парана. Джерело: Jonas de Carvalho/Flickr

Разом з тим греблі блокують потік певних речовин, роблячи воду прозорішою і, як наслідок, демаскуючи водних комах. Їм важче ховатися, а риба тільки рада ними поживитися.

З іншого боку, понад 70% електроенергії у Бразилії забезпечується ГЕС і греблі відіграватимуть велику роль у процесі декарбонізації. Однак нові греблі означатимуть нові екологічні та соціальні проблеми. Згідно з дослідженням, ці проблеми триватимуть десятиліттями.

Тропіки наше все

Тропіки та субтропіки — біологічно найрізноманітніші регіони планети, і водночас найуразливіші. Їхні багаті природні ресурси перебувають під великим «тиском»: забезпечити їжею, водою та енергією одну з найдинамічніших популяцій та економік планети.

Динаміка спостережуваної популяції комах (фіолетове) з 2010 року. Джерело: Ken-ichi Ueda (iNaturalist)

Утім, вивчати комах у таких місцях досі важко, а отже, ми перед великою дилемою: балансувати між прогнозованими наслідками та потребами живих людей. Крім того, через «туманність» даних з тропіків ми маємо гіршу динаміку з глобального скорочення комах. Так, наприклад, негативні зони типу Бразилії «розмиватимуться» Європою та США, де вища якість води та екополітика сприяють зростанню кількості водних комах.

З усім тим, прісноводні регіони досі залишаються найвразливішими екосистемами у світі, і якщо не докласти зусиль до їх збереження — буде біда. Жодні успішні політики розвинених країн не допоможуть, якщо тропічні комахи (яких ми навіть не вивчили) гинутимуть і надалі.

Коменти