Останніми роками різко побільшало самотніх підлітків. Про це свідчать дані опитувань, проведених у тридцяти шести країнах-членах Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Американські науковці досліджували дані про підлітків із 2000 по 2018 роки й нещодавно опублікували результати в Journal of Adolescence. Про це пише Washington Post.

Вчені проаналізували дані Програми міжнародної оцінки школярів (PISA), яка покликана вивчати знання і вміння п’ятнадцятилітніх підлітків. Також, в анкеті PISA є питання про те, наскільки самотнім почувається учень. Подібні опитування проводились у 2000, 2003, 2012, 2015 і 2018 роках. Виявилось, до 2012 року тенденції залишались незмінними, однак у період з 2012 по 2018 кількість самотніх підлітків почала стрімко зростати.

Самотні школярі частіше страждають від депресії та схильні до психічних захворювань.
Вражає те, що тенденції настільки схожі у різних державах-членах ОЕСР. Цілком можливо, що проблема самотності викликана різким поширенням смартфонів і засобів електронного зв’язку між 2012 та 2018 роками.

Джейн Твенге, професорка психології з Університету Сан-Дієго

За даними Твенге, саме 2012-го власниками смартфонів стала більш ніж половина населення США. До цього року, показники самотності й депресії серед школярів принаймні не зростали, а іноді й падали. Відтоді вони лише збільшуються швидкими темпами.

Вчені намагались знайти можливу кореляцію між епідемією самотності школярів та іншими показниками, як-от розміри доходів чи кількість розлучень. Однак якість життя не зменшилась, а розлучаються люди як і зазвичай. Зросла лише кількість користувачів смартфонів та інтернету.

Сплеск підліткової депресії мав і культурні особливості. Найменше його відчули у Східній Азії, особливо у Південній Кореї. Проте це тому, що смартфони поширились в Кореї раніше й 2012 року епідемія депресії там вже була.

Звісно, це не усі підлітки. Це, можливо, один з п’ятьох. Можливо двоє з п’ятьох. Проте необхідно зосередити більше уваги на цій підгрупі підлітків, а не сприймати їх як одне ціле

Аманда Ленгард, програмна директорка Інституту вивчення даних і суспільства

Також читайте: Як штучний інтелект підживлює нову холодну війну?

Коменти