Розповідаємо, звідки беруться спалахи в небі, як їх знайти, а також що слід знати шанувальникам астрономії про Персеїди. 

Діти комети

Цей потік можна побачити щороку з 17 липня по 24 серпня. У цей період Земля проходить через орбіту комети Свіфта-Туттля, з якою вона зустрічається раз на 133 роки. Проте крізь її уламки наша планета проходить щороку. Потрапляючи в атмосферу, вони спалахують, нагадуючи зорі — саме тому це явище колись називали зорепадом.

Першим, хто пов’язав метеорні дощі з кометою, був італійський астроном Джованні Вірджініо Скіапареллі. Ще в 1864-1866 роках він виявив, що вони збігаються з орбітою комети Свіфта — Туттля, яку відкрили за кілька років до того.

Коли ця комета наближається до Землі, інтенсивність потоку значно зростає. Востаннє вона наблизилася до Землі у грудні 1992 року, і вже в серпні 1993-го з Землі фіксували від 200 до 500 метеорів на годину. 

Куди дивитися

Цього року мешканці північної Півкулі матимуть змогу спостерігати понад 40 Персеїд за годину — за умови, якщо знайдуть місце для спостережень якомога далі від забрудненого власним світлом міста. Щоб оку було легше їх упіймати — краще відразу націлитись у бік сузір’я Персея, на честь якого й назвали цей потік. Знайти його допоможуть орієнтири й застосунки, про які ми недавно розповідали

Цікаві факти

  • Метеор, метеорит та метеороїд — різні поняття. Метеороїдом називають невелике тверде небесне тіло, яке рухається у міжпланетному просторі. Метеором — видимий слід метеороїда, який увійшов у земну атмосферу, а метеоритом — такий, що упав на Землю. 
  • Більшість спалахів утворюють метеороїди розміром з піщинку.
  • Персеїди — рекордсмени за кількістю “болідів”: яскравих спалахів, які за світлістю можуть зрівнятися з Венерою (за ними — Гемініди й аж потім — Леоніди).
  • Найперша згадка про Персеїди дійшла до нас з китайського літопису, датованого 36 роком н. е, про них також ішлося в китайських, японських і корейських літописах VIII — XI століть. А в Європі Персеїди називали «Сльозами святого Лаврентія», тому що в період високої активності метеорного дощу в Італії відбувається фестиваль святого Лаврентія, а саме — 10 серпня.
  • Шанувальники астрономії з усього світу під’єднуються до трансляції NASA, яка відбуватиметься вночі з 11 на 12 серпня. Знайти її можна на їхніх сторінках: Facebook, Twitter чи YouTube. У разі хмарності агенція перенесе трансляцію на наступну ніч. 

Читайте також

Коменти