Генетичні дослідження — один з ключових інструментів боротьби людства з ковідом. Дослідження генетичного плану допомагають нам точніше окреслити групи ризику в різних країнах та ліпше розуміти фактори, що впливають на розвиток інфекції.

Нещодавно міжнародний генетичний консорціум опублікував дані метааналізу 46 досліджень генетичної схильності захворіти на ковід важкої форми. Згідно з результатами, дослідники знайшли 13 генетичних локусів, які майже «гарантують» підхоплення інфекції.

Що це означає

З моменту поширення SARS-CoV-2 серед населення Землі ми зрозуміли, що є речі, які підвищують шанси важкої форми захворювання – похилий вік, зайва вага, наявність пенісу між ніг з народження тощо. Ба більше, свіжі дослідження додають сюди фактори групи крові та хвороб легенів (щоправда, з малою вибіркою).

З іншого боку, люди з груп ризику іноді мають легкий перебіг хвороб, як і навпаки. Науковці вирішили розібратися з цим феноменом і почали копати у бік генетичної схильности.

У опублікованому дослідженні генетики з 19 країн у межах проєкту «COVID-19 HGI» оприлюднили метааналіз понад 50 тисяч перехворілих на ковід людей. Ця вибірка дозволила відокремити соціоекономічні фактори від реального впливу генів на ймовірність захворіти на ковід.

Сумарно вибірку поділили на три групи: перехворілі (з підтвердженим діагнозом), госпіталізовані (з підтвердженим діагнозом) та госпіталізовані з критичною формою (ШВЛ або смерть). З майже 50 тисяч осіб помірна та важка форма спостерігалася у 7462, а в критичному стані перебували 6179 осіб. Більшість учасників були європейцями, проте до вибірки також увійшли мешканці азійських та африканських країн. Науковці сумарно взяли два мільйони зразків ДНК (етнічно пропорційні), незалежно від того, хворіли ці люди на ковід чи ні.

Сам аналіз проводили методом повногеномних асоціацій між окремими послідовностями ДНК та ймовірністю опинитися в якійсь з трьох груп.

В результаті дослідники виявили 13 генетичних локусів, асоційованих з ймовірністю захворіти на ковід у тій чи іншій формі, з яких 9 стосуються саме важкої. Один з таких локусів – послідовність у гені TYK2 – пов’язали зі зниженням функцій імунітету. Два інших (у DPP9 та FOXP5) стосуються ризику розвитку хвороб легенів, але «працюють» лише в азійській популяції. До речі, це вкотре доводить необхідність включення в аналізи людей різних етносів.

Концептуальна схема стосунків між TYK2 та зниженим ризиком псоріазу та артриту, водночас підвищеним ризиком захворіти на COVID-19. Джерело: News-Medical

Окрім того, метааналіз зібраних даних допоміг нам зрозуміти роль зайвої ваги та куріння у схильності до захворювання на ковід. Завдяки епідеміологічному методу менделевської рандомізації, генетики встановили зв’язок між схильністю до підвищеної маси тіла та ймовірністю захворіти. Паління, своєю чергою, виявилося пов’язаним з підвищеною ймовірністю госпіталізації.

Кореляція фактору куріння та ймовірності близького знайомства з апаратом ШВЛ. Джерело: Nature

Читайте також

Коменти