Не треба бути експертом з робототехніки, аби розуміти, що машини з кінцівками – та ще забавка для інженерів. Колеса та платформи значно надійніші: немає проблем із рівновагою, рухливістю та енергозатратністю. І хоча ідеї про чотирилапих робопсів існували ще декади тому, подолати перепони балансування вдалося лише нині, із Spot та SpotMini від Boston Dynamics.

Заради справедливости зазначимо, що ключовими інвесторами у чотирилапих роботів з давніх-давен були військові. Щоправда, після кількох польових випробувань ідею робопсів на війні покинули, а тягати обладнання та боєприпаси складним рельєфом знов довелося людям. Утім, військові залишили інженерний світ із неоціненним досвідом розробки «робопесних» рішень.

Тепер ця царина поступово відкривається усьому світу, адже Xiaomi вирішили зробити із ринком робопсів те, що Ілон Маск зробив з електрокарним. Вони презентували свого першого комерційного робопса CyberDog і опублікували програмний код платформи керуванням робота і його «начинки».

CyberDog робить сальто. Джерело: Xiaomi

Робопес від Xiaomi коштуватиме $1500, водночас його побратим від Boston Dynamics обійдеться в майже $75000.

База кіберцуцика – сервоприводні двигуни, які дозволяють йому бігати підтюпцем зі швидкістю 11 км / год. Вмонтовані тактильні, ультразвукові та GPS датчики дозволять легко оминати перешкоди. У CyberDog також є ширококутні камери та машинний зір, завдяки чому він розпізнаватиме не лише голосові команди, але й обличчя та положення тіла людей. Звісно ж, CyberDog робитиме сальто назад і подаватиме лапу.

Як «мозок» вирішили встановити суперкомп’ютер зі штучним інтелектом Jetson Xavier NX, який керуватиметься внутрішньою програмною платформою. Усю інформацію з сенсорів зберігатимуть на 128-гігабайтному SSD.

Як ми згадали раніше, програмний код робота перебуває у відкритому доступі. Розробники з усього світу зможуть редагувати, адаптовувати та допрацьовувати його, поступово розвиваючи й продукт, і галузь. Вбудовані порти USB Type-C та HDMI дозволяють підключати до CyberDog додаткове обладнання: панорамні камери, лідари, або безпекові датчики.

Зарано говорити про феноменальний прорив у галузі, але робопес за ціною останнього iPhone чи доброго велосипеда – не найгірший маркер розвитку ринку.

«Начинка» Cyberdog. Джерело: Xiaomi

Читайте також:

Коменти