На своєму останньому брифінгу компанія Apple оголосила про плани впровадження нової контроверсійної технології на пристроях з iOS, macOS, watchOS та у додаток iMessage. Йдеться про сканування фотографій та відеозаписів на девайсах користувачів. Головна мета – боротьба з незаконним медіаконтентом, де зображена експлуатація неповнолітніх осіб.

Пілотний запуск нової технології сканування відбудеться на території США – у нових айфонах та айпадах будуть «криптографічні інструменти, які допоможуть боротися із жорстоким поводженням з дітьми».  Зі свого боку Apple гарантує конфіденційність усім добропорядним користувачам.

Проєкт, що отримав назву «Child Safety», базується на скануванні фотографій, перш ніж вони потраплять у мережу і на iCloud. Перевіряти «безпечність» знимків будуть, порівнюючи їх з наявною базою відомих зображень насильства над дітьми. Будь-які інші дані, за словами представників Apple, нікуди потрапляти й оброблятися не будуть.

Схема роботи нової технології сканування на пристрої від Apple. Джерело: Apple

Щось схоже вже працює в електронній пошті від Apple та Google – провайдери сканують знімки на вміст забороненого контенту ще до відправлення.

Оскільки таке гонорове рішення гіганта викликало чималий резонанс у суспільстві, компанія Apple навіть опублікувала документ, де розгорнуто пояснює свою позицію.

З одного боку: нічого нового, адже в Apple виправдовують сканування медіаматеріалів власних користувачів. Ті дані, які на їхню думку, не належатимуть до зони ризику, однозначно будуть конфіденційними. Ймовірність помилки, через яку добропорядну людину можуть спіткати проблеми, «низька». З іншого боку, користувачі не бачитимуть базу, по якій Apple перевірятиме фотографії, а також не знатимуть, які їхні фото були позначені як шкідливі.

Цікаво, що керівництво WhatsApp не підтримало ідею Apple. Очільник компанії зазначив, що це радше «схоже на систему стеження, яку за бажання можуть легко використовувати інші країни». Загалом, гіпотетичних сценаріїв неправомірного використання нової технології Apple досить багато: від особистих повідомлень педіатрів до вразливостей системи та Китайського уряду, якому це допоможе репресувати опонентів.

Як бачимо, навіть на етапі концепту задум Apple викликає безліч запитань, відповіді на які не цікаві самій корпорації.

Читайте також:

Коменти