Китайські вчені розробили найтвердіший склоподібний матеріал, який може подряпати (і не тільки) алмаз. Про це пише гонконзьке видання South China Morning Post.

Китайські науковці опублікували результати свого дослідження у журналі National Science Review. Творіння вчених з Яншаньського університету витримує до 113 гігапаскалів, водночас твердість алмазу варіюється між 50 і 70.  Матеріал назвали AMIII.

Наш міцний матеріал може стати чудовим кандидатом для розв’язання багатьох проблем, які є в індустрії високих технологій

Тянь Юнцзунь, професор Центру досліджень високого тиску Яншанського університету

У кристалах алмазів організована внутрішня структура атомів і молекул, що нагадує ґратки, і сприяє величезній міцності. Натомість в AM-III потужні властивості забезпечує атомна структура, де поєднується як порядок, так і хаос. Основу AMIII  складає молекула у формі фулерену, яка нагадує футбольний м’яч. Вперше подібну структуру створили на початку 90-х. Відтоді каміння із подібною будовою знайшли в природі й назвали фулерит. Як і алмази, фулерити є вкрай твердими.

Так виглядає скло, що міцніше за алмаз

Так виглядає скло, що міцніше за алмаз

Щоб досягти подібної твердості, вчені роздробили та змішали вуглецеві молекули фулеренів, під тиском у 25 гігапаскалів та 1200 градусів за Цельсієм. Завдяки таким спартанським умовам й утворилась напівхаотична структура із незвичайними властивостями.

2013 року команда Тяня побила рекорд найтвердішого матеріалу, створивши кристал нітриду бору, який витримує до 200 гігапаскалів.

AM-III не тільки дуже міцний, але й може виступати як напівпровідник зі схожими на кремній характеристиками. Він проводить струм у 1.5-2.2 еВ (електровольта), що дозволяє застосовувати цей матеріал для виробництва сонячних панелей.

Також читайте

Коменти