На сайті Research Square опублікували препринт дослідження, згідно з яким мРНК-вакцини від коронавірусу не збільшують ризик викидня у вагітних жінок. Науковці дослідили 2456 жінок, які отримали інвазивні вакцини Pfizer та Moderna перед зачаттям чи на ранніх термінах вагітности. В результаті отримали показник, який не перевищує загальних значень.

У чому були сумніви

Вплив вакцин на вагітних жінок до останнього майже не вивчався, адже пріоритет віддавали населенню загалом. Це звичайний підхід, що застосовується не лише до щеплень від коронавірусу, але й до будь-яких інших. Перші дані про безпечність вакцин для вагітних почали з’являтися лише у червні 2021 року. У роботі з The New England Journal of Medicine однозначної відповіді про безпечність вакцин для вагітних так і не було.

Ключові рекомендації зводились до того, щоб вагітні індивідуально оцінювали ризики та переваги щеплення і вакцинувалися після зваженого рішення про користь, яка переважує ризики.

Нещодавно з’явилося нове дослідження від Центру контролю та профілактики захворювань США з новими даними про застосування вакцин серед жінок на ранніх термінах вагітности. Перший триместр брали до уваги саме тому, що в цей період розвиваються внутрішні органи дитини й формується її центральна нервова система.

Команда науковців включила у дослідження 2456 жінок, які отримали хоча б одну дозу вакцин від Pfizer та Moderna на ранніх термінах (до 20 тижнів) чи до моменту зачаття.

Загальний ризик абортивности склав 12,8%, водночас середній показник у світі — 8-15%.

Медики дійшли висновку, що введення мРНК-вакцин від коронавірусу в перший триместр вагітности ніяк не впливає на ризик викидня чи завмирання плоду.

Окрім вагітних жінок, починають досліджувати й вплив вакцинації на тих мам, що годують грудьми. Кількісні дослідження досі в процесі, але вже є підтвердження факту, що компоненти мРНК-вакцини від Pfizer та Moderna не проникають в материнське молоко.

Порівняльна таблиця концентрації вакцин mRNA-1273 (Moderna) та BNT162b2 (Pfizer) у грудному молоці з одною (D1) і двома (D2) дозами. Джерело: JAMA Network

Читайте також

Коменти

Правильний

Найкраще імунітет формується в тих, хто перехворів. Я перехворів легше, ніж у багатьох реакція на щеплення. Хай кожен сам вирішує, моє тіло – моя справа, як кажуть пані з Фемен. А от тих, хто колвся китайською заразою, треба цькувати, не створювати з ними родин, а якщо внаслідок сексу з щепленим ковідшилдом з’явилась вагітність, пропонувати аборт. В США/Європі багато зробили, щоб у вакцини не додавали речовини, що знижують лебідо, від якого залежить народжуваність. А в Китаї навпаки борються з народжуваністю всіма способами. Якщо не хочемо скорочення населення до 20-30 млн без вигнання москалів, то маємо до всього ставитись обережно. Як каже статистка, не від рівня зарплат і добробуту зростає народжуваність. Німці багатші за нас, а народжуваності там менше, ніж в нас, а в Африці бідніші за нас, а народжуваністі там більше.