У підгалузі психології існує напрям, який поповнюється міфами ще з минулого століття. Це — психосоматика, чиї некваліфіковані адепти лише додають стигм до іміджу цієї дисципліни. У цій статті ми коротко розберемося в тому, чим є і не є психосоматика та чи справді всі хвороби від нервів.

Перші нотки скепсису виникають від самої назви. Мовляв, психосоматики не існує, а всі людські вибрики можна пояснити біологією. Направду знайти підтвердження психологічним джерелам хвороби вкрай важко. Спектр доказової медицини прагне перевірити та об’єктивно дослідити, а вже потім видати штамп «доведено». До останніх часів психосоматика не входила до такого порядку денного.

Нині лікарі починають розглядати психосоціальну природу деяких захворювань. Принаймні не заперечується роль психології у лікуванні алергій, ішемічних хвороб серця та інших хронічних захворювань, які призводять до депресії, тривожності та решти психологічних проблем.

Структурні порушення нейронних зв’язків між ділянками гіпокампу в осіб з ПТСР, які, ймовірно, впливають на регулювання емоцій та епізодичну пам’ять. Джерело: E-Medjournal; Дмитро Ассонов

Інакше кажучи, поведінка в ситуації хвороби може погіршувати перебіг самого захворювання.

Існує дослідження, де описані онкохворі пацієнти переживають настільки серйозний стрес, що значно втрачають і у когнітивних здібностях. Як результат — БАДи, нетрадиційна медицина та медитативні практики. З одного боку, такий копінг певною мірою допомагає долати психологічні аспекти захворювання. Утім, вони не замінять професійного лікування. В результаті людина звертається до фахівців лише тоді, коли врятувати її вони вже не здатні.

Звідси походить й інший стереотип, який надає хворобі «символи», як-от болі в горлі, пов’язані з «проковтнутою» образою та болі в шлунку «після сварок». М’яко кажучи, такий підхід щодо важких чи хронічних хвороб — небезпечний. Введена в оману людина марнує час, який можна було б використати на реальне лікування, допоки не стало пізно.

У цьому контексті варто говорити не про психосоматику, а про видавання бажаного за дійсне та потребу в простих поясненнях складних проблем.

Молекулярні, генетичні чи вірусні концепти знає не кожен медик, не те що пересічна людина. Тому пояснити злоякісне утворення чи хронічну хворобу найлегше через символ: емоцію, ситуацію чи історію. Так, до речі, легше знайти винуватих — недругів, родичів або самого себе. Реальність того, що та ж сама онкологія є невідомою біохімічною реакцією, буває дуже важко прийняти.

З іншого боку, тривожність може насправді відбиватися на фізичному здоров’ї людини. До прикладу, хронічне підвищення кортизолу на тлі стресу призводить до змін у сприйнятті стрес-факторів. Людина стає чутливішою до зовнішніх психологічних подразників, що проявляється у тахікардії, запамороченнях та слабкості.

Результати психосоматичного лікування різних психічних захворювань. Джерело: Frontiers

На жаль, сьогодні психосоматика широко експлуатується шахраями, які використовують позитивні афірмації, гіпноз та інші засоби. Звісно ж, не безплатно. В результаті люди з психосоматичними симптомами страждають від такого «лікування» щораз більше.

Єдиний безпечний спосіб лікування психосоматичних розладів у такому разі — кваліфікована психотерапія (зазвичай, когнітивно-поведінкова). Це означає, що фахівець з клінічної психології чи консультативної психології допоможе відокремити гіперфіксовану реакцію від реальних симптомів захворювання. За такого лікування людина перестає катастрофізувати свої симптоми та стає об’єктивнішою щодо свого стану. Тож не кваптеся віддавати гроші шахраям і не соромтеся запитати у фахівця профільні документи.

Читайте також

Коменти

Сергій

Дякую, корисна інформація!