Щороку два мільйони людей помирають від втрати крові. Вони стікають кров’ю в боях, на операційних столах чи після травм. Такі рани є головним болем лікарів, адже на вологих ділянках тіла дуже важко створити ущільнення, яке б стримувало потік. Тож що більше ми втрачаємо крові, то важче її зупинити. Сучасні ліки, які пришвидшують згортання крові, називаються коагулянтами. Однак їм потрібно декілька хвилин, щоб подіяти. Не кожен поранений має стільки часу.

Протягом останніх семи років команда науковців МІТ під керівництвом Хенву Юка намагалась створити клей для ран. Вони зауважили те, як вусоногі рачки прилипають до поверхонь, і нещодавно їм вдалося відтворити цей процес.

Двигуном природи є виживання. Якщо ви хочете розв’язати якусь проблему, ви можете знайти тварину, яка еволюціонувала для її розв’язання. Вусоногі рачки прилипають до будь-чого: від китів й черепах аж до корпусів суден
Хенву Юк

Науковці розробили листи з органічних молекул, води й хітозану (речовини, яка міститься в скелетах вусоногих). Ці листи подрібнювали, аж доки частинки не досягли розмірів у соту міліметра. Як крововідштовхувальну речовину вчені використали силіконове мастило. Його необхідно змішати з дрібними частинками, щоб вийшло щось схоже на зубну пасту, яка й затикає рани.

Випробування

Пасту треба вичавлювати зі шприца на рану і розтирати крихітним шпателем. Спочатку її наносили на органи, де штучно підтримували кровообіг з відповідним тиском. Після перших вдалих дослідів було проведено декілька експериментів на живих щурах. Клей чудово показав себе, коли склеїв рани на серцевих камерах тварин розміром до двох міліметрів за лічені секунди.

Насамкінець були проведені тести на свинях. Тваринам вводили гепарин, який розріджує кров і робили надрізи на печінці. Печінка є одним з найбільш переплетених капілярами органів, тому кровотечу там особливо важко спинити.

Ми нанесли пасту, притиснули рану і відрахували кілька секунд. Я забрала руку і сказала “Крові немає”. Це було неймовірно!
Тіффані Сарафіан, співавторка дослідження

Такий недорогий клей, який наноситься на вологі поверхні й може зупинити сильні кровотечі, вкрай потрібний людству. Він буде незамінним як під час хірургічних операцій, так і в місцях, далеких від цивілізації.

Що далі?

Попри такі оптимістичні результати, вчені не можуть відпочити. По-перше, застосування клею створює шов, який може ускладнювати операції в місцях кровотечі. Крім цього, вченим потрібно детальніше дослідити його вплив на тканини довкола рани.

І врешті-решт, ми ще не знаємо, як швидко рана повністю загоюється. На думку Хенву Юка, загоєння триватиме до 12 тижнів. Однак це лише припущення. Найдовше вчені спостерігають за свинями – майже місяць і в них рани досі не загоїлись повністю.

Також читайте

Коменти