Деякі працівники летовища Маямі мусять пройти контрольно-пропускний пункт, перш ніж опиняться на робочому місці. Наразі такі суворі вимоги стосуються лише співробітників American Airlines, що проходять через два КПП. Перший етап перевірки – на наявність зброї та заборонених речовин, другий, до якого й залучені собаки – на інфікування SARS-Cov-2

Службові обов’язки Кобри, бельгійської вівчарки малінуа, та Ван Бетти, голландської вівчарки, полягають в тому, що вони ретельно обнюхують маски службовців аеропорту. Вірус викликає в організмі людини метаболічні зміни, і саме їх здатні унюхати живі детектори. Якщо пес сигналізує про те, що коронавірус виявлено, людину попросять пройти експрес-тест.

І, до речі, пси здатні виявити не лише ковід – їхній нюх дозволяє «впіймати» хворобу Паркінсона, деякі види раку та навіть зміну рівня цукру в крові у людей з діабетом. Точність собак вражає і нічим не поступається традиційним тестовим системам – показник Ван Бетти становить 98,1%, а Кобри – неймовірні 99,4%.

Усі, зокрема, й люди, колись та помиляються. Але Кобра не помиляється майже ніколи.

Кеннет Г. Фуртон, проректор і професор хімії та біохімії у Міжнародному університеті Флориди, один із розробників програми

Мер округу Маямі-Дейд Даніела Левін Кава заявила, що вітає такого роду інновації, пишається тим, що округ робить усе можливе для захисту мешканців, та з нетерпінням чекає поширення пілотної програми на інші об’єкти округу.

Хоча собачі носи є дуже точними (і, можливо, значно приємнішими, ніж холодна паличка для тесту ПЛР), навчання псів потребує багато часу і коштує дорого. Чотирилапі лаборанти мають відповідати певним стандартам і протоколам – лише тоді їх сертифікують для роботи.

Насамкінець зазначимо, що зараз перевірка собаками є добровільною – від неї можуть відмовитися люди з фобіями або ті, чиї релігійні переконання не дозволяють такого методу діагностики.

Читайте також Як тварини допомагають науці зрозуміти COVID-19

Літературний редактор.

Коменти