Група з кібербезпеки Mandiant Threat Intelligence оприлюднила докази того, що прокитайська група впливу, використовуючи акаунти на Vimeo, VK, TikTok та інших платформах, намагалася мобілізувати протестувальників у США у відповідь на пандемію COVID-19.

Ми бачили тисячі ідентичних текстових повідомлень, зображень та відео, що просувалися на акаунтах десятків платформ, вебсайтів та форумів соціальних мереж, щонайменше сьома мовами. Деколи в облікових записах на одній платформі прямо вказуються відповідні дескриптори соцмереж на інших платформах, приміром, облікові записи у LiveJournal російською, англійською і німецькою мовами надають дескриптори для акаунтів Twitter, опублікованих англійською. Різні акаунти на різних платформах також мають однакові фото профілю, включно зі знімками моделей і стоковими фотографіями.

Доповідь Mandiant Threat

Хоч фахівці з кібербезпеки й зазначають, що внаслідок цих закликів до фізичного спротиву власне протестів поки не відбулося, прокитайська група впливу, та сама, що пов’язана з майже 1000 облікових записів, видалених Twitter 2019 року через спроби дискредитувати антиурядові протести в Гонконзі, збільшує зусилля.

Найімовірніше, і зараз, як і тоді, ця група має підтримку уряду КНР. Основні тези, які вона нині просуває в соцмережах – те, що вірус SARS-Cov-2 було створено в лабораторії Форт Детрік штату Мериленд (особливо активно про це згадувалося після того, як президент Байден доручив розвідці США провести розслідування причин пандемії COVID-19), і те, що американці азійського походження мають протестувати проти расової несправедливості.

Торік компанія Google також вжила певних заходів проти цього впливу, видаливши понад 3000 YouTube-каналів спамерської мережі, ідентифікованих як «ті, що мають загрозливий контент».

Шейн Хантлі, голова групи аналізу загроз Google, написав у Twitter, що Google відстежує операції впливу впродовж двох останніх років, і що видалені відео заледве набирали десяток-півтора переглядів.

Попри відсутність взаємодії, обсяг і наполегливість, продемонстровані цією (прокитайською) мережею, заслуговують на увагу. Ми очікуємо, що вони продовжать експерименти, щоб залучити нових глядачів і збільшити зацікавленість аудиторії.

Шейн Хантлі, керівник групи аналізу загроз Google

Своєю чергою дослідники з Mandiant попереджають, що збільшення кількості сайтів і мов, котрі використовує прокитайська група впливу, означає зростання загроз, котрі вона несе, зокрема, й виникнення реальних протестів за межами КНР.

Читайте також Розвідка США вивчає генетичні дані з лабораторії Ухані, щоб виявити причини виникнення COVID-19

Літературний редактор.

Коменти