Зміни клімату наразі зачіпають всі сфери життєдіяльності людства. Природно, що науковці намагаються докласти максимум зусиль для покращення ситуації, і одне з рішень запропонувати вчені Університету Пурд з Іллінойсу. Вони створили фарбу, яка відбиває сонячне світло, максимально знижуючи його поглинання поверхнями. 

Фарба потрапила до Книги рекордів Гіннеса, як найбіліша з будь-коли створених фарб

Проєкт започаткували 2014 року професор машинобудування та його студенти. Вони намагалися створити матеріал, який відбиватиме максимальну кількість світла, і їм це вдалося. Фарба, яка отримала ще й найбіліший у світі колір, відбиває 98,1% сонячної радіації та інфрачервоне тепло.

Вчені довели, що через низький рівень поглинання тепла поверхня  охолоджуватиметься нижче температури довкілля. Таким чином, її можна буде використовувати як альтернативу системам кондиціонування без застосування електроенергії, покриваючи, наприклад, дахи будинків.

Звичайна біла фарба відбиває приблизно 80-90% сонячних променів і не викликає охолодження нижче температури довкілля. Додатковий ефект фарбі науковців дає висока концентрація сульфату барію. Зараз вчені вже почали співпрацю є однією компанією для початку продажів.

Читайте також

Коменти

georg

в наші краї потрібна така фарба, яка при температурі навколишнього середовища > 25*С відбивало 98%, а коли нижче 10 поглинало б 98%