Breakthrough Prize – фонд, заснований групою мільярдерів, серед яких Цукерберг та Брін, що спонсорує проривні наукові відкриття та матеріально заохочує молодих науковців. Цього року загальний преміальний фонд становив майже 16 мільйонів доларів, а головною відзнакою нагородили дослідників атомного годинника на оптичній решітці, модифіковану РНК-технологію, роботу над визначенням послідовності ДНК та інші роботи.

У фонді також є премії для молодих науковців – New Horizons – та окремі нагороди за досягнення чи відкриття у конкретних галузях. Сам Breakthrough Prize вручають щороку за трьома напрямами: математика, наука про життя та фундаментальна фізика. У кожній номінації може бути кілька переможців, і кожен з них отримує по три мільйони доларів. І, так, це найбільша грошова премія в науковому світі.

Нині лауреатами в галузі фундаментальної фізики стали японські вчені, які зробили значний внесок у винахід та розвиток атомних годинників на оптичній решітці. Простіше кажучи, пристрої такої точности дозволяють нам краще перевіряти фундаментальні закони природи. Атомні годинники на оптичних решітках працюють на спійманих в «оптичні пастки» атомах. Це стає можливим завдяки масивам лазерів, чиї пучки перетинаються та утворюють зони великої оптичної щільности, куди поміщають нейтральні атоми. Так створюється певна довжина хвилі лазера, що не впливає на перехід між електронними рівнями в атомах, який, власне, і вимірює атомний годинник.

Експериметальний прототим атомного годинника з решітками. Щось подібне зконструювали японські вчені. Джерело: JILA/NIST

Експериментальний прототип атомного годинника з решітками. Щось подібне сконструювали японські вчені. Джерело: JILA/NIST

За 30 мільярдів років такий годинник матиме похибку в 1 секунду.

Атомний годинник на оптичній решітці планують застосовувати у навігаційних системах, зокрема GPS, та для пошуку малих гравітаційних хвиль через пульсації в просторі-часі. Науковці також продовжують пошуки темної матерії, і тут годинник також стане їм в пригоді.

В галузі наук про життя премії видали за розробку:

  • тафамідісу – препарату, що уповільнює розвиток серцевих захворювань
  • технології отримання модифікованої мРНК (завдяки якій вакцини виробляються швидше)
  • доступного методу масового визначення послідовностей ДНК

Математичну нагороду отримав Такуро Мотідзукі – за проривну роботу з теорії розшарувань та алгебраїчної геометрії. Фактично Мотідзукі наблизився до сингулярностей – точок, де завчені нами рівняння більше не мають сенсу – і підтвердив багацько попередніх гіпотез.

Окрім того, фонд оголосив майже два десятки лауреатів премії New Horizons за досягнення у фундаментальній та експериментальній фізиці й математиці. 13 вчених-початківців отримали по 100 тисяч доларів кожен; також нагородили трьох жінок-математиків, що тільки-но починають наукову кар’єру.

Торік премією Breakthrough Prize відзначили роботи з дослідження темної матерії, теорії стохастичного аналізу, а також технологію конструювання білків, вивчення механізмів батьківської поведінки, виявлення ДНК ембріона в крові матері та дослідження механізмів очищення мітохондрій.

Читайте також

Коменти