У звіті, оприлюдненому Національним центром кібербезпеки Міноборони Литви, йдеться про те, що програмне забезпечення смартфонів Xiaomi, OnePlus та Huawei має вбудовані списки політичних тем, заборонених у КНР. Перелік термінів, які можуть цензуруватися системними додатками телефонів, включно з інтернет-браузером, налічує 449 термінів китайською мовою і постійно оновлюється.

Зокрема, відстежуються терміни в стилі «Хай живе незалежність Тайваню», «Вільний Тибет» або «рух за демократію». І, хоча такі можливості на телефоні Xiaomi Mi 10T 5G відключені для «регіону ЄС», їх можна будь-коли активувати дистанційно.

Ми радимо не купувати нових китайських телефонів і якнайшвидше позбутися вже придбаних

Заступник міністра оборони Литви Маргиріс Абукявічюс

У звіті також зазначається, що телефони Xiaomi надсилають зашифровані дані користувачів на сервер в Сінгапурі. Вразливості виявили й у смартфонах P40 5G від компанії Huawei, проте в апаратах іншого китайського виробника, OnePlus, нічого не знайшли.

Наші дані важливі не лише для Литви, але й для всіх країн, що використовують обладнання Xiaomi

Звіт Національного центру кібербезпеки

Представник Huawei в країнах Балтії заявив агентству новин BNS, що їхні телефони ніколи не відсилають закордон користувацьких даних, не обробляють ці дані поза приладами Huawei, і що компанія неухильно дотримується законів і постанов тих країн, на чиїх ринках працює. Речниця Xiaomi виступила зі схожою заявою, запевнивши, що корпорація ніколи не обмежуватиме і не блокуватиме жодних особистих дій користувачів їхньої техніки.

Останнім часом відносини між Литвою і Китаєм погіршилися. Причина – заява Тайваню про те, що його місія в Литві називатиметься представництвом Тайваню. Китай, що вважає цей острів власною територією, відреагував різко, зажадав, щоб Литва відкликала свого посла в Китаї, і заявив, що своєю чергою відкличе китайського представника у Вільнюсі. Тож закиди литовських урядовців, найімовірніше, небезпідставні – попри всі безсумнівні технічні досягнення та розвинену економіку, Китай був і залишається комуністичною країною, де мета освячує засоби.

Читайте також

Літературний редактор.

Коменти