Поки інші приватні космічні компанії розвивають космічний туризм, простір навколо нашої планети активно засмічується. Так, кількість робочих та пошкоджених чи зруйнованих супутників навколо Землі тільки за останні 10 років зросла з 3300 до понад 7600, а до 2030 року вчені прогнозують вже майже 100 тисяч.

Ці супутники можуть викликати ефект Кесслера – процес, коли зіткнення двох великих супутників провокує появу тисяч чи мільйонів уламків, що призведе до зіткнення з іншими супутниками.

За ефектом доміно, наслідком утворення такої кількості уламків стане неможливість запуску будь-яких космічних апаратів із поверхні Землі. Ймовірно, для розв’язання цієї проблеми Возняк разом з Алексом Філдінґом, членом першої команди зі створення iMac, створив приватну космічну компанію Privateer Space.

Стів опублікував у Twitter пост про розвиток космічної галузі та проблеми клімату, вказавши, що його проєкт буде несхожим на інші:

Хоча сайт компанії поки не працює, а іншої інформації про її місію, клієнтів та пропозиції ніде немає, журналістам вдалося з’ясувати, що у пресрелізі презентації титанового 3D-принтера від компанії Gizmodo Privateer фігурує як супутникова компанія, що зосереджена на моніторингу та очищенні космосу.

Наразі статки Стіва Возняка оцінюються у $100 млн, що робить його сильним гравцем у сфері послуг від приватних космічних компаній. А позаяк провідні гравці галузі вже заявили про свою позицію на ринку, ми можемо чекати детальнішої інформації щодо цілей Privateer Space вже найближчим часом.

Проблема сміття в космосі щороку стає лише актуальнішою, розрахунки безпеки запуску ракет з огляду на можливі зіткнення зі сміттям, здорожчують проєкт на 10-15%. Дивіться наше відео на цю тему:

Читайте також

Коменти

Валерій

Лякають глобальними птепліннями і засміченнями планети, а печуться про космос))