В NASA створили центр, який імітує умови подорожі на супутник Марса Фобос в межах проєкту HERA (Human Exploration Research Analog). 1 жовтня 2021 туди помістили 4-х добровольців, які 45 днів перебуватимуть в умовах ізоляції, наближених до реального сценарію польоту. Унікальний наземний центр розташовано в космічному центрі NASA Джонсон в Х’юстоні.

Як повідомляють у відомстві, після початку місії екіпаж перебуватиме всередині до 15 листопада. З часом “екіпаж” матиме затримки зв’язку з координаторами, бо “корабель” віддалятиметься від “бази”. Це не лише дасть можливість команді HERA  набути більше самостійності в ухваленні рішень, але й змусить працівників центру координації “польоту” мінімізувати свій вплив на місію. Після “прибуття” на Фобос затримка зв’язку триватиме до 5 хвилин в один бік.

Сам імітаційний центр HERA складається з трьох поверхів, що доповнюються імітаційним шлюзом та гігієнічним модулем. Центр може обмінюватися електронними дослідницькими даними та голосом між екіпажем та наземними диспетчерами. Крім цього, HERA має відео- та аудіосистему спостереження, схожу на польоти хронологію та внутрішні процедури, що забезпечують команді умови космічної місії.

Насамперед модуль створено для оцінки стану здоров’я та ефективності поведінки екіпажу, дослідження комунікації та автономності його членів, оцінку людського фактора, медичних можливостей та безпосередньо технічних операцій.

До складу екіпажу входять волонтери, відібрані NASA. Серед них:

  • генетик та біомедичний інженер Лорен Корнелл, яка є співзасновницею компанії з охорони здоров’я жінок та працює науковою співробітницею ВПС США;
  • інженер з управління людськими факторами та системний адміністратор корпорації MITER Монік Гарсія, яка розробляє користувацький інтерфейс для телескопічної системи мережі Deep Space NASA. Крім цього, вона допомагає у розробці систем автоматизації завдань на супутниках для Космічних сил США. Також Гарсія отримала ступінь магістра кінезіології та є сертифікованим персональним тренером зі спеціалізацією в когнітивних та поведінкових техніках для здоров’я та працездатності;
  • проєктний інженер команди NASA Крістофер Робертс, працював диспетчером польотів під час космічних вантажних операцій, має ступінь бакалавра фізики;
  • мікробний еколог Маделін Вілліс, працювала в Арктиці та Антарктиді, досліджує виживання мікроорганізмів в умовах мерзлоти.

До складу резервної команди входять доктор філософії планетарних наук Джастін Лоуренс та керівник інженерної команди компанії Boeing Пу Ван.

Загалом NASA планує запустити ще три додаткові місії HERA, остання запланована на 12 вересня 2022 року.

В межах Human Exploration Research Analog агентство проведе 15 загальних досліджень, дані з яких будуть використані під час підготовки до місії Artemis на Місяць, довготривалих місій на Марс тощо.

Читайте також

Коменти