У журналі The Planetary Science Journal опублікували результати дослідження двох навколоземних астероїдів 1986 DA та 2016 ED85. Це – два багаті на метали небесні тіла, які майже на 90% складаються з різних металів та елементів Поясу астероїдів. Обидва астероїди зацікавили науковців тоді, коли стало відомо, що кількість заліза, нікелю, кобальту та металів платинової групи у них більше, аніж на всій Землі.

Теоретично збагачені металами астероїди – це ядра більших астероїдів, чия кора мандрує космосом після зіткнення з іншими небесними тілами. Деякі такі астероїди можуть зберігати свою планетарну мантію, а метал потрапляє у неї після вивержень та хімічних реакцій. Здебільшого «металеві» астероїди розташовано на відстані 2,5-3 астрономічні одиниці від Сонця; іноді вони перетворюються на залізні метеорити.

Спектральний аналіз обидвох астероїдів, що підтверджує гіпотезу про їхнє спільнокореневе походження.

В результатах вищезгаданого дослідження, де спостерігали за навколоземними астероїдами 1986 DA і 2016 ED85, науковці з’ясували параметри та властивості небесних тіл. Це вдалося завдяки радіотелескопам та інфрачервоному телескопу IRTF від NASA, розташованому на Гаваях.

Діаметр 1986 DA оцінюється у 2,8 кілометра, а 2016 ED85 – у діапазоні 0,72-1,25 кілометра. Згідно зі спектральними характеристиками обох астероїдів, понад 85% їхнього складу – метали. Обидва промандрували до нашого поля зору із зовнішньої частини Поясу, а ймовірне родинне дерево походить від родини 322 Фео.

Люди були б не люди, якби одразу ж не оцінили (буквально) прибутковість обох астероїдів з точки зору видобутку корисних копалин. Згідно із заявленою масою в 3.69*1010 метричних тонн, там кількасот мільярдів тонн заліза і кількадесят – золота та міді. Загальну «вартість» астероїдів оцінили у майже 12 трильйонів доларів.

Порівняльні графіки запасів металів на 1986 DA (червоне) і Землі (зелене).

Читайте також

Коменти

Sunday

Одна проблема – як їх притягти на Землю ;)