Microsoft опублікувала звіт Digital Defense Report – аналітику зі світових кіберзлочинів за останній рік. Згідно з результатами, кожна друга кібератака у світі (58%) відбувається з Росії, чиїм головним конкурентом із кіберзлочинів наразі є КНДР (23%). Аналітика звіту базується на власній статистиці Mirosoft, а головний фокус – зіставлення рівня кіберзлочинності серед різних «недоброзичливців» США.

З липня 2019 року частка російських кібератак зросла на 6%, а КНДР – на 12%. Після тоталітарного дуету в статистиці кіберзлочинів йдуть Іран (11%) та Китай (8%). На думку Microsoft, Росія-кіберзлочинець виросла і в кількості, і в якості атак. Різко збільшилася кількість атак на держустанови США, України та держав-учасниць НАТО; самі атаки фінансуються вгадайте яким федеральним апаратом.

Розріз за цілями кібератак. Джерело: Microsoft

Найчастіше влада РФ фокусується на кіберрозвідці стратегічних об’єктів та елементах нацбезпеки.

У своєму звіті Microsoft згадує три угруповання хакерів, які попередньо назвали на честь хімічних елементів. Одній з них – Bromine – Росія завдячує лідерством у світовій частці кібератак, зокрема через SolarWinds.

Угрупування хакерів (названі елементами таблиці Менделєєва) та їхні сфери діяльности. Джерело: Microsoft

За підрахунками Microsoft, за останній період Nobelium атакувала майже 100 тисяч організацій, паралельно розіславши 18 тисяч одиниць шкідливого ПЗ по хмарних та локальних мережах.

Цікаво, що з 2018 року такої активності щодо урядових організацій з боку хакерів РФ не помічали.  Раніше ласим шматком злочинців була галузь охорони здоров’я: перешкоджали роботі клінік та сертифікаційних установ, а тепер зосередилися на організаціях, що розробляють вакцини від коронавірусу.

Орієнтовна середня вартість послуг хакерів, згідно з даними Microsoft:

  • $1-50 за крадіжку пароля
  • $312 на місяць за DDOS атаку
  • $3 за «злам» смартфону

Читайте також

Коменти