Карл Саган розповідав, що “людство лише по щиколотку занурилось у дослідження космосу”. Сьогодні, коли вчені говорять про маловивчені простори, найчастіше вони згадують океани. Через це, на перший погляд, може видатись, що суходіл ми точно знаємо як свої п’ять пальців.

Минулого місяця Національний науковий фонд США анонсував побудову новітнього дослідного центру: глибокоґрунтового екотрону (Deep Soil Ecotron). Екотрон – це відносно новий винахід, що дозволяє створити або ж відтворити контрольоване природне середовище. В подібних установках можна вимірювати рух матерії та енергії в довкіллі, у тому разі, якщо вчені не мають знайомих серед машиністів екскаватора. Про це пише Science.

Екотрон побудують при Університеті Айдахо і складатиметься він з 24 “пробірок”, висотою в три метри. Кожна “пробірка” міститиме ґрунт з рослинами й мікробами. Вчені матимуть змогу відтворити практично будь-яку погоду і рослинність всередині “пробірки”, але дивитимуться не на те, що зверху, а на те, як реагують на “пробірку” нижчі шари ґрунту.

Це нагадує мені спуск першого  підводного човна

Закарі Кайлер, біохімік з Університету Айдахо

Людство добре знає верхні тридцять сантиметрів ґрунту, адже цей шар ключовий для сільського господарства. Вважалось, що там багато вуглецю, який потрапляє в землю з коренів рослин. Нещодавно з’явилося припущення, що, як копнути глибше, то  вуглецю там теж достатньо. Це, власне, і є однією із загадок, що їх намагатимуться розв’язати вчені.

Крім вищесказаного, дослідний центр допоможе науковцям відповісти на безліч питань про взаємодію ґрунтових мікробів та рослин, вплив погоди на нижчі шари ґрунту та виділення і поглинання ним же вуглецю.

У світі не так багато екотронів – приблизно десяток – і майже всі розташовані в Європі. Однак вони тільки й можуть що моделювати опади. Американський екотрон набагато крутіший. Тамтешні вчені зможуть керувати температурою, вологістю і концентрацією вуглецю (це впливає на вивітрювання гірських порід). Однією кнопкою можна буде підвищити рівень ґрунтових вод чи здійснити давню мрію Газпрому: увімкнути холодну зиму.

Вартує таке чудо $19 млн.

Поки триватиме спорудження екотрону, вчені мізкуватимуть над тим, як заповнити пробірки. Річ у тім, що неможливо видобути й перемістити усі шари ґрунту так, щоб вони залишились неторкнутими. Нижчі шари взагалі можуть піддатися впливу кисню вперше за сотні чи тисячі років, однак науковці сподіваються, що з плином часу ті шари зможуть відновити той стан, який був до видобутку.

Також читайте

Коменти