Шотландський замок Крейґ, що в Единбурзі, став першим у світі реабілітаційним центром для тих, хто не уявляє свого життя без нестримного курсу біткоїна. Клініку в замку створили ще 1988 року, однак спеціалізацію вона отримала лише зараз. Залежних від криптовалют лікують так само як і тих, хто залежить від азартних ігор. Про це пише New York Post.

Тамтешні лікарі кажуть, що надмірні любителі криптовалют рідко говорять про свої проблеми. Пацієнт Стівен Елфінстоун є одним з перших, хто відкрито розповів про свою криптозалежність. 2015-го він розпочав майнити крипту й, щоб краще орієнтуватись на ринку, використовував нумерологію і міфологію вікінгів. Відтоді Елфінстоун просадив сотні біткоїнів та загубив в Таїланді жорсткий диск із двадцятьма токенами.

Мислення стає схожим на лазер й ви фокусуєтесь лише на курсі біткоїна. Залежність відбирає сон і навіть час на їжу. Зрештою вам починає здаватися, що купити речовини, які допомагають боротись із браком сну дешевше, аніж поспати.

Стівен Елфінстоун, біткоїн-залежний

Для підтримки власної криптопильності Елфінстоун вживав амфетамін, канабіс й деякі інші наркотики. Таким чином він опинився на межі того, щоб отримати декілька залежностей одночасно.

Що спільного в криптовалют і азартних ігор?

Ціна біткоїна на момент написання статті становить п’ятдесят дев’ять тисяч доларів США. Буквально за тиждень його курс встиг зрости від п’ятдесяти шести тисяч доларів до шістдесяти двох і трохи впасти до сьогоднішніх показників.

Терапевт Ентоні Маріні, який сам вже понад 16 років бореться із залежністю від азартних ігор, стверджує, що справа у волатильності курсу. Люди звикають до стеження за постійним зростанням і падінням курсу, що схоже на залежність від гаджетів.

Вони постійно стежать за змінами курсу криптовалют. Якщо ж ви наважитесь відібрати у таких людей їхні гаджети, в них з’являється тривога, пітніють долоні й навіть може дійти до нападу паніки

Ентоні Маріні

Більшість пацієнтів закладу – чоловіки від 20 до 45 років. Причому якщо раніше вони потрапляли до замку Крейґ виключно через криптовалюти, то тепер побільшало криптозалежних, що зловживають психоактивними речовинами. Власне, так і потрапив до замку Стівен Елфінстоун.

Ентоні Маріні турбує медіарозголос навколо криптовалют. На його думку, це лише розбурхує в людях азарт і приховує справжню картину від суспільства. За різними оцінками, приблизно 90% трейдерів-аматорів втрачають кошти, а під світло софітів потрапляє лише 10% щасливчиків.

Медіа показують лише успішні приклади й ми нічого не чуємо про людей, які втратили багато грошей. Вони дуже соромляться, відчувають себе винними й дурними.

Ентоні Маріні

Також читайте:

Вчені виявили два астероїди, що мають більше заліза, ніж на всій Землі

Сальвадор почав майнити біткоїн на енергії вулканів

Коменти